Afbeelding

Geert Post: rentree in raad niet uitgesloten

Politiek

Oud-wethouder Geert Post zou na de komende raadsverkiezingen best terug willen keren in de plaatselijke gemeenteraad. Hij staat op een lagere plek op de kieslijst van de SGP.

Post nam in september 2020 zelf afscheid als wethouder. Op dat moment lag er een kritisch rapport over zijn integriteit. Een onderzoeksbureau had geconcludeerd dat de wethouder ernstig tekortgeschoten was door het niet melden van een nevenfunctie bij het bedrijf van zijn zoon. Ook zou zijn betrokkenheid daar groter zijn geweest dan hij liet voorkomen bij collega-bestuurders en ambtenaren. In de vergadering waarin de raad zou spreken over dat rapport, kondigde Post zelf zijn afscheid aan, waarna het stuk niet meer werd besproken.

Geert Post was van 2010 tot 2020 wethouder namens de SGP. Daarvoor zat hij voor die partij in de gemeenteraad. Hij zou na de komende verkiezingen opnieuw raadslid kunnen worden als hij erin slaagt voldoende stemmen te halen. ,,Als ik het vertrouwen van de kiezers krijg hoop ik dat niet te beschamen”, zegt Post daarover. Bij onder andere de SGP is het voorheen vaker voorgekomen dat een lager geplaatste kandidaat via voorkeursstemmen alsnog op het pluche kwam. Daarvoor heeft een kandidaat een kwart van de kiesdeler nodig en dat zal voor Urk naar verwachting ergens rond de 175 stemmen liggen.