Afbeelding
Foto: Het Urkerland

Geert Post keert terug in de gemeenteraad Urk

Politiek

Oud-wethouder Geert Post (SGP) is met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Hij stond op plek 27, maar had aan 325 stemmen genoeg om toch als tweede kandidaat in de fractie te komen.

Post stapte in oktober 2020 op als wethouder, op de avond dat de raad zou vergaderen over een kritisch onderzoeksrapport over zijn integriteit. Hij werd opgevolgd door Nathanaƫl Middelkoop. Bij de SGP komen naast de lijsttrekker en Post ook Geert Meun, Tunis Hoekstra en Meindert de Boer op eigen kracht in de raad. Jacob de Borst maakt het zestal compleet. Bij collegedeelname komt Tiemen Romkes in beeld.

Bij de CU kwam Freek Brouwer op voorkeur in de raad. Auke Pasterkamp moet daarom in de wachtkamer plaatsnemen. Grote verrassing bij het CDA: Nummer 8, Marcelle van der Sloot, haalt genoeg stemmen voor een voorkeurszetel en passeert daarmee Jurie van den Berg. Bij Gemeentebelangen haalde oud-lijsttrekker Anja Keuter de tweede zetel binnen. Als ze zou afzien van een rentree in de raad, dan komt niet eerst de nummer 2, Hendrik Hakvoort, aan bod, maar de nummer 4, Jan-Willem de Boer. 

De voorkeursdrempel (een kwart van de kiesdeler) lag bij deze verkiezingen op 142 stemmen.