Afbeelding

Installatie Willem Foppen als wethouder uitgesteld

Politiek

De installatie van Willem Foppen als wethouder van de gemeente Urk is uitgesteld. Donderdag worden Nathanaël Middelkoop en Freek Brouwer al wel voorgedragen aan de gemeenteraad.

Reden voor het uitstel is de uitkomst van een onderzoek van bureau Necker van Naem. De CDA-kandidaat is eigenaar van een bedrijf in juridische dienstverlening en dat levert een risico op belangenverstrengeling op volgens de onderzoekers. In overleg met de coalitiepartners en de burgemeester werd besloten om hem daarom nu nog niet voor te dragen voor een plaats in het college. ,,De coalitie van SGP, CDA en CU en de gemeente Urk vinden dat er geen twijfel mag bestaan over de bestuurlijke integriteit van bestuurders”, wordt in een verklaring gesteld.

Willem Foppen blijft de beoogde wethouder van het CDA, maar hij wordt pas voorgedragen nadat hij zijn bedrijf verkocht heeft. Om te voorkomen dat door een hoge tijdsdruk de zorgvuldigheid in het gedrang komt, is in onderling overleg besloten de installatie nog even uit te stellen. Foppen wil zijn bedrijfsactiviteiten op een zorgvuldige manier afwikkelen en zijn bedrijf verkopen. Het CDA is op zoek naar een interim-wethouder.