Afbeelding

Korting voor evenementen niet door raad

Politiek

Het is CDA, CU en PVV donderdag niet gelukt om een voorstel voor lagere leges voor evenementen door de raad te loodsen. De indieners kregen alleen Gemeentebelangen mee.

Opvallend genoeg kwamen CDA en CU zonder coalitiepartner SGP met het plan om korting te geven op de kosten die aan de gemeente betaald moeten worden door organisatoren van evenementen. De leges stijgen vanwege een raadsbesluit uit 2019, maar Meindert Bakker (CU) lichtte toe dat de indieners nu willen laten merken dat ze achter plaatselijke evenementen staan. Die hebben het door het hele land lastig door gestegen kosten, schaarste en door de achterliggende coronatijd.

Volgens NathanaĆ«l Middelkoop wordt op Urk meestal slechts een fractie van de werkelijk gemaakte kosten doorberekend. Een andere indeling van de categorieĆ«n pakt voor een deel bovendien zelfs gunstiger uit. 

SGP, Hart voor Urk en Krachtig Urk verklaarden achter het college te staan, ondanks hun sympathie voor lokale evenementen. Gemeentebelangen ging met enige aarzeling toch met het voorstel mee, maar dat was niet voldoende voor een meerderheid.