Het Urkerland

Bidden en binden: 'kijkje in de ChristenUnie-keuken'

Oud-plaatsgenoot Riekelt Pasterkamp heeft een boek geschreven over de ChristenUnie, als kleinste partij in het kabinet-Rutte III.

In 'Bidden en binden - Christen in de coalitie' ligt de focus voor een groot deel op partijleider Gert-Jan Segers.

Voor deze uitgave ging Riekelt in gesprek met de politieke leider zelf en zijn naaste omgeving; met onder andere zijn zus, dochters, maar ook Carola Schouten en Carla Dik-Faber. Er wordt inzicht gegeven in het politieke spel, voor en achter de schermen: met de verkiezingen in aantocht, en de spanningen die in de coalitie oplopen. Het boek is chronologisch opgebouwd in twintig hoofdstukken, te beginnen in april 2020 en eindigend met de val van het kabinet-Rutte III in januari van dit jaar.

Bijzonder was dat Pasterkamp een kijkje achter de schermen kreeg. Hij was daarvoor onder andere aanwezig bij vergaderingen van de fractie. Hij maakte onder andere van dichtbij mee hoe de ChristenUnie recent mede voorkwam dat Lelystad Airport tijdens de coronacrisis geopend wordt.

Pasterkamp is freelance journalist en presentator bij de Reformatorische Omroep en zender Family7. Hij schreef eerder twee boeken over de Nederlandse militaire missie in Uruzgan en over de eerste periode dat de ChristenUnie in de regering zat.