Het Urkerland

Gemeente wil actie tegen jeugd in nazi-kledij

De gemeente reageerde maandag aan het eind van de middag op de commotie die is ontstaan nadat jongeren zich dit weekend in het uitgaansleven uitdosten als nazi’s. Op sociale media gingen beelden rond van de groep jongeren, waarbij een link werd gelegd met een protest tegen de coronamaatregelen. Ook in diverse landelijke media krijgt het incident veel aandacht.

Een woordvoerder van de gemeente liet maandagmiddag weten: ,,Afgelopen zondag zijn beelden opgedoken waarin een kleine groep jongeren betoogt tegen de coronamaatregelen. De manier waarop zij dit deden, wordt ten zeerste verafschuwd door de gehele gemeente Urk. De jongeren waren namelijk verkleed als nazi’s. Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden.’’ De gemeente is in gesprek met politie en Openbaar Ministerie om een goed beeld te krijgen van wat zich in op zaterdagavond in het uitgaansleven heeft afgespeeld. Ook wil ze met de betrokken jongeren in gesprek. ,,We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. Deze discussie vindt niet alleen in Urk maar in ons hele land plaats. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.’’

In de loop van de maandag ontketende zich, vooral op sociale media, een heftige discussie over de verkleedpartij van de jongeren. Het CIDI, een belangenorganisatie die opkomt voor het recht van Joden om in vrede en veiligheid te wonen en te leven, liet maandagavond in het tv-programma Hart van Nederland weten een aangifte tegen de jongeren te overwegen.