Het Urkerland

Thierry Baudet brengt campagnebezoek aan Urk

Een flinke toeloop, dinsdagmiddag op de haven. Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie bracht in het kader van zijn campagne een bezoek aan ons dorp. Zijn komst ging niet onopgemerkt voorbij.

Een groep mensen verzamelde zich rond twee uur bij de Havenpoort, waar de FvD-voorman even later onder luid gejoel werd onthaald voor het gebouw van Tourist Info. Een ontmoeting tussen Baudet en de groep volgde, waar onder andere handen werden geschud en geknuffeld werd.

Hij zette zijn weg - met de stoet achter zich aan - voort naar vishandel Baarssen, waar hij vis at. Hierna ging hij de Torenstraat in om te flyeren, en klom daarna nog op een schip bij de werf. Tegen het einde arriveerde zijn trailer op het haventerrein, waaruit posters, petjes, jasjes en stickers werden uitgedeeld.

De voorhoede

Baudet zelf over zijn bezoek: ,,Ik ben op Urk omdat ik het een fantastisch dorp vind. Mensen zijn hier verstandig, mensen zijn hier serieus. Ik kom hier heel graag. Ik wil tegen de Urkers zeggen: blijf de voorhoede in Nederland, blijf de vrijheid verdedigen. En help ons om op 17 maart Nederland weer verstandig en open te krijgen.'' Ook gaf hij aan dat Urk een 'kleine persoonlijke favoriet' van hem is, en dat zijn partij tegen alle coronamaatregelen is.

Premier Mark Rutte werd dinsdagavond tijdens de persconferentie om een reactie gevraagd. Hij noemde handenschudden 'uitermate onverstandig'.