Het Urkerland

Wethouder blaast stof van Masterplan

Het masterplan Hart van Urk lag niet onderin een la, maar om het geheugen van de gemeenteraad wat op te frissen, kwam wethouder Nathanaël Middelkoop wel in actie om het van stof te ontdoen.

Aanleiding is de aankoop van het pand van de Rabobank aan de Klifweg door de gemeente, een stap waarmee herinrichting mogelijk is, én een signaal richting de BedrijvenInvesteringZone Oud Urk (BIZ) dat de gemeente de opwaardering serieus neemt. 

Het Masterplan Hart van Urk is in 2014 in opdracht van de gemeente door Royal Haskoning vormgegeven. Op de voorpagina prijkt een tekening die weergeeft hoe het dorp en de havens eruit zouden kunnen zien. Sinds het opstellen van het plan heeft de gemeente zeker niet stilgezeten, aldus wethouder Middelkoop. Veel onderdelen ervan zijn al uitgevoerd: ,,Denk aan het plankier, het palenscherm, de blauwe zone, het strandpaviljoen en onderkomen van Tourist Info op de haven. Maar ook de oprichting van de BIZ in 2018 geeft aanzet tot het opnieuw en breed nadenken over de invulling van het gebied. De bedoeling is om het Oude Dorp en de havens hun herkenbaarheid terug te geven, het aantrekkelijk te maken voor de burger, bewoners én voor de toerist. We kennen veel dagjesmensen, maar willen bezoekers langer vasthouden.'' Wat nog op stapel staat is de herinrichting van de Klifweg waardoor verkeer eerder wordt afgeleid richting haven en de Klifweg een aantrekkelijk gebied wordt met aan twee zijden winkels en wonen. Een ander nog niet uitgevoerd punt is het inrichten van de Oost- en Westhavenkade als wandelboulevard. Maar dat ligt gevoelig, weet wethouder Middelkoop. Het haventerrein is nu onmisbaar voor parkeren, maar is ook zeker nog niet afgeschreven om er 'iets mee te doen'. Wethouder Middelkoop: ,,Het laat ons niet los.'' Ook verhuizing van supermarkt Boni naar de Lemsterhoek staat nog altijd op stapel, al wordt de afronding inmiddels over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 getild.