Het Urkerland
Het gezin van Hessel en Prisca Keuter met links dochters Lea en Christy en rechts zoon Gerrit en dochter Febe. Het gezin van Hessel en Prisca Keuter met links dochters Lea en Christy en rechts zoon Gerrit en dochter Febe.
0

Zendingsechtpaar Keuter geeft presentatie

Hessel en Prisca Keuter zijn weer op Nederlandse bodem. Het zendingsechtpaar dat in Hongarije werkzaam is onder de Roma-zigeuners brengt de komende acht weken, samen met hun vier kinderen, in Nederland door. Woensdag 4 juli geven ze een presentatie over hun werk en leven.


Zes jaar geleden ervoeren Hessel, toentertijd predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerk van Winschoten, en Prisca Keuter dat God hen riep om aan het werk te gaan onder de Roma in Hongarije. Met hun vier kinderen Gerrit (17), Lea (14), Febe (11) en Christy (10) maakten ze de bijzondere stap en elk jaar brengen ze in de zomervakantie de achterban in Nederland op de hoogte van de ontwikkelingen. Naast het geven van verschillende presentaties staat het weerzien met familie en het oefenen van het Nederlands voor de kinderen op het programma. ,,We praten thuis Urkers en op school spreken de kinderen Hongaars, dus het Nederlands is snel verleerd", vertelt Hessel.


Na zes jaar hebben Hessel en Prisca inmiddels een aardig idee van wat wel en niet werkt, wanneer het gaat over evangelisatie onder Roma. ,,Een van onze projecten was bijvoorbeeld het opzetten van een groentekas voor de gemeenschap. Na een vakantieperiode in Nederland kwamen we terug en was de kas vernield. Nu snap ik: het was ons project, het werd niet gedragen door de bevolking." Het echtpaar vindt het werk lang niet altijd makkelijk. ,,Het is een bijzondere gemeenschap. Jong kinderen krijgen, soms al op 14-jarige leeftijd, en vooral veel kinderen krijgen is belangrijk voor ze. Roma zijn ook erg gevoelig voor spiritualiteit, er is zoveel duisternis onder hen. Daarnaast is er een sterke cultuur van wantrouwen, een nasleep van het communisme. In het begin waren we idealistischer, maar het staat voor ons buiten kijf dat dit werk nog steeds belangrijk is." Hessel: ,,Mijn worsteling is om me niet te focussen op succes, maar om gehoorzaam te zijn aan deze roeping. Die roeping is onze basis en die ervaren we nog altijd." Roma worden als minderwaardig gezien in de Hongaarse samenleving. ,,Als je altijd hoort dat je niks waard bent, word je hopeloos. Daarom moeten we het evangelie brengen - de belangrijkste bron van hoop. Onze focus ligt op onderwijs, dé manier om aan deze vicieuze cirkel te ontsnappen."


De presentatie vindt woensdag 4 juli plaats in de Maranathakerk, aanvang is half acht. ,,Alle belangstellenden zijn welkom. Urk heeft een bijzondere plek in ons hart. We zijn dankbaar voor het meeleven en de betrokkenheid van onze achterban hier."