Het Urkerland
Ondanks diverse oproepen werd onder kerktijd vuurwerk afgestoken. Ondanks diverse oproepen werd onder kerktijd vuurwerk afgestoken.
5

Vuurwerk verstoort kerkdiensten

Dominee Schreuders: 'Het was alsof er een vuurpijl door mijn hart ging'

Dominee J.L. Schreuders van de Hersteld Hervormde Moriakerk is er nog ontdaan van. Hij was enkele minuten bezig met zijn preek, toen achter de kerk zwaar vuurwerk werd afgestoken: ,,En langs de ramen zag ik vuurpijlen schieten."


De predikant stopte met zijn preek: ,,Ik heb gezegd: moet ik hier nu tegenin preken? Ik was helemaal van slag, omdat ik echt het idee had dat dit vuurwerk doelbewust op de kerk was gericht. Het voelde alsof er een vuurpijl door mijn hart ging. Ik was verbijsterd en heb uiteindelijk wel een minuut niets kunnen uitbrengen. Toen kon ik toch weer verder gaan."


Meer dan vorige keren


Het was voor dominee Schreuders de vijfde dankdag op Urk. Vorige keren was de overlast klein: ,,Als in het Wilhelminapark iets wordt afgestoken, dan hebben we daar geen last van. Al is het natuurlijk wel zo dat die mensen eigenlijk in de kerk moeten zitten. Maar deze keer was de overlast groot. Enkele mensen zijn nog naar buiten gegaan om de daders op te sporen, maar konden niemand vinden."


In De Ark viel de microfoon in beide diensten diverse keren uit. De orgelschakeling pikte het hoge volume van de knallen op. Die voorziening is bedoeld om de microfoon uit te schakelen als het orgel begint te spelen. In de Maranathakerk bleef het dit jaar juist opvallend rustig. Dominee J. van Vulpen: ,,Ik was van tevoren gewaarschuwd dat de overlast het jaar ervoor groot was geweest. Maar gelukkig bleef het stil. We waren dankbaar dat we in alle rust deze bijzondere dienst met elkaar konden houden."


Op sociale media waren voorafgaand aan de plaatselijke dankdag diverse oproepen gedaan om met name tijdens de middagdiensten geen vuurwerk af te steken. In veel kerken worden dan de namen van de overledenen van dat jaar opgelezen.