Afbeelding

Urk, eigenlijk géén logische stap

Religie

Dominee M. van Reenen heeft tot dusver vooral ervaring op de Veluwe, waar de volksaard behoorlijk anders is dan op Urk. Maar het is wel even provinciaal, en daar voelt hij zich bij thuis. De nieuwe predikant van de Hersteld Hervormde Moriakerk hoopt Urk de komende tijd langzaam maar zeker te ontdekken. 

De nu 39-jarige predikant zag de Veluwe van diverse kanten. Hij groeide op in Veenendaal, ten zuidwesten van het gebied. ,,Maar mijn familie komt uit Barneveld, een stukje noordelijker. Na ons trouwen kwamen we in Lunteren te wonen, terwijl ik kort daarna aan de slag ging in de gemeente van Ederveen. Ik combineerde dat met Andelst, een gemeente in de Betuwe.”

Dominee Van Reenen groeide op in een gezin dat in eerste instantie was aangesloten bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband): een kerkgenootschap met destijds zeven en nu nog drie gemeenten. Later volgde de overstap naar een van de acht wijkgemeenten van de Nederlands Hervormde Gemeente in Veenendaal. ,,Na het vwo waren er mensen die van mij verwachtten dat ik wel theologie zou gaan studeren. Maar het werd scheikunde. Exacte vakken hebben me nooit moeite gekost en daardoor dacht ik als vanzelf aan zo’n studierichting.”

Lees het hele interview in Het Urkerland van 16 juni.

Dominee Van Reenen, zijn vrouw en hun zes kinderen hebben deze week hun intrek genomen in de pastorie naast de kerk. De bevestigingsdienst staat gepland voor zaterdagochtend, vanaf tien uur en wordt geleid door ds. A. de Groot uit Genemuiden. ‘s Middags vanaf half drie is de intrededienst.