Afbeelding

GKv Urk wil gereformeerde oecumene

Religie

De Rehobothkerk, de plaatselijke Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv), wil zich de komende tijd oriënteren op samenwerking met andere ‘klassiek gereformeerde’ kerkgenootschappen. Volgens kerkenraadsvoorzitter Louwe Kater wordt daarbij in eerste instantie richting de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gekeken, maar zeker ook naar andere kerkverbanden.

Per 1 mei fuseren de landelijke GKv en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Rehoboth gaat niet mee naar die Nederlandse Gereformeerde Kerken. De kerkenraad vindt dat de binding aan de belijdenis losser wordt en er sprake is van een nieuwe bijbeluitleg. De plaatselijke NGK, de Jeruzalemkerk, gaat wél mee, maar gaf eerder aan plaatselijk een eigen koers te blijven varen. De landelijke fusie maakt de scheuring van 1967 ongedaan.

Naast Urk gaan ook Capelle aan den IJssel-Noord en mogelijk Vroomshoop niet mee. Daarnaast zijn bezwaarde leden uit diverse gemeenten op zoek naar nieuw kerkelijk onderdak. Kater: ,,We willen niet een nieuw kerkverband starten, maar juist een katalysator zijn om een breder gesprek op gang te brengen over eenheid tussen kerken die een klassiek gereformeerde basis hebben. We kijken daarbij naar de CGK, mits die volgend jaar het eerdere synodebesluit tegen de vrouw in het ambt bekrachtigen. Daarnaast zijn ook de Hersteld Hervormde Kerken in beeld, net als de twee kerkgenootschappen die eerder uit de GKv ontstonden én de Hersteld Gereformeerde Kerk van Bunschoten-Spakenburg. We zoeken een gereformeerde oecumene.”

Rehoboth is intussen bezig met het beroepen van een nieuwe predikant, waarvan men hoopt dat die voor de start van het nieuwe seizoen bevestigd kan worden. Diverse GKv-predikanten hebben aangegeven ook niet mee te willen gaan in de nieuwe fusiekerk.

Van de ongeveer 700 leden, zijn inmiddels ‘rond de honderd’ vertrokken, zegt Kater. De grootste groep is overgestapt naar de Jeruzalemkerk, anderen gingen naar de Gereformeerde Kerk of hebben geen informatie gegeven. Omgekeerd zijn enkele gezinnen uit Dronten en Emmeloord naar Urk gekomen.