Het Urkerland

Sterk spelend Urk langs VVOG

Acht minuten in de hoogste versnelling en twee keer scoren. Het vormde de basis voor een ruime overwinning van de ploeg van Gert Jan Karsten op VVOG. De Harderwijkers kamen nauwelijks in het door Urk geschreven hoofdstuk voor. Binnen een minuut opende Klaas Romkes de score en zes minuten later verdubbelde Lucas Schraal de score. Urk bleef vroeg storen en het tempo was erg hoog. VVOG liep achter de feiten aan. In de tweede helft was allemaal at minder. Logisch, want er waren tal van wisselingen op verschillende posities. Heel af en toe kon de derde divisionist een speldenprikje uitdelen. In de slotfase zette de equipe van Gert Jan Karsten nog even aan. Nadat een kans onbenut bleef, zette Lucas Schraal de kroon op zijn voortreffelijke optreden en bepaalde de eindstand op 3-0. Bij de bezoekers werd El Hanoudi tegen het einde van de oefenwedstrijd van het veld gestuurd.


Fysiek sterk Batavia’90 verslaat Urk

Oefenwedstrijden, het eerste elftal van SV Urk heeft er weinig mee. Dat bleek zaterdag opnieuw in het oefenduel tegen Batavia’90. De tweedeklasser uit Lelystad keek al na zeven minuten tegen een achterstand aan, na een schitterend doelpunt van Jelle de Boer. Nadat Urk weer een scoringskans kreeg en niet benutte, trok de thuisclub de stand gelijk. William de Boer werd tot twee keer toe binnen de zestien gevloerd, maar een strafschop bleef uit. Bij de derde overtreding ging de bal wel op de stip. Riekelt Jan Brands schoot huizenhoog over. Batavia’90 antwoordde vlak voor rust met een tweede treffer. Na de pauze werd er veel gewisseld, het spel werd er ogenschijnlijk niet beter op. De Lelystedelingen waren de bovenliggende partij en toch konden zij invaller-doelman Jacob Kuyt niet passeren. De thuisclub sloot wel winnend af, Urk werd met een naar gevoel naar huis gestuurd. Dinsdagavond wacht de volgende oefenpartij als VVOG op bezoek komt.


Urk begint competitie thuis tegen NSC Nijkerk

Het eerste elftal van SV Urk trapt de competitie af met een thuiswedstrijd. Op 5 september komt oude bekende NSC Nijkerk naar Sportpark De Vormt. De topper tegen SC Genemuiden wordt op 31 oktober afgewerkt. De ploeg van Gert Jan Karsten speelt op die dag een uitwedstrijd. Het eerste treffen tegen Flevo Boys in competitieverband is eveneens een uitwedstrijd. Op de tweede speeldag reist Urk naar HZVV en een week later komt Berkum op bezoek op Urk. De verste uitwedstrijd, bij AZSV, staat op de rol voor 26 september. SDC Putten komt op 3 oktober naar Urk. Een week later is DETO Twenterand gastheer en volgt op 17 weer een uitwedstrijd: Eemdijk. Volendam is op 24 oktober te gast op Urk. De equipe van Gert Jan Karsten reist op de laatste dag van oktober naar SC Genemuiden. Debutant Noordscheschut is op 7 november tegenstander op Sportpark De Vormt. ONS Sneek van trainer Jan Vlap ontvangt Urk op 14 november terwijl De Dijk een week later naar het Urker sportpark komt. Weer een week later zijn alle ogen van de provinciale voetballiefhebbers gericht op de derby Flevo Boys tegen Urk. Buitenpost is de volgende tegenstander. De Friezen komen eerst naar ons dorp. Op 12 december, de laatste competitiedag van 2020, is Urk in Amsterdam om tegen Swift te spelen. Op de eerste speeldag van 2021, 16 januari, wordt een begin met de tweede competitiehelft gemaakt. HZVV is dan de tegenstander.


Urk laatste in eigen mini toernooi

Jong Almere City is winnaar geworden van het minitoernooi van SV Urk. De ploeg van Gert Jan Kartsten eindigde als derde omdat de laatste wedstrijd tegen de Almeerders met 0-3 werd verloren. Het duel van 45 minuten tegen Harkemase Boys eindigde in een doelpuntloos gelijkspel terwijl Jong Almere City die ontmoeting ook al in winst had omgezet. Gert Jan Karsten zette vrijwel alle spelers in die opgeroepen waren aanwezig te zijn. Vooral in de wedstrijd tegen de Almeerders werd duidelijk dat druk zetten tegen deze ploeg geen rendement opleverde. Vooral in de slotfase liep een aantal jonge spelers van Urk achter de feiten aan. Desalniettemin was het een leerzame oefenmiddag, vooral als in acht wordt genomen dat de bal al maanden niet heeft gerold. De eerstvolgende oefenwedstrijd is zaterdag 1 augustus bij Batavia ’90 in Lelystad.


Eerste voetbaltraining bij SV Urk

De kop is er af als het gaat om de trainingen. Maandagavond onderging een deel van de eerste selectie samen met een brede selectie van Urk O23 de eerste training in de aanloop van het seizoen 2020-2021. Hoofdtrainer Gert Jan Karsten en zijn staf legden er meteen de zweep over. Opvallend was de aanwezigheid van een speler met Japanse roots. Hij speelde in Duitsland, is werkzaam op Urk en heeft zich aangemeld bij SV Urk. Deze eek volgen nog twee trainingen en zaterdag worden de eerste oefenpartijtjes gespeeld. Harkemase Boys en Jong Almere City zijn dan vanaf 13.00 uur de tegenstanders.


Urk ingedeeld in Hoofdklasse B

De KNVB heeft Urk weer ingedeeld in de Hoofdklasse B. In deze klasse treft de ploeg van Gert Jan Karsten uitsluitend oude bekenden. Noordscheschut maakt zijn debuut in de Hoofdklasse B en AZSV keert terug na een jaar in de Hoofdklasse A te hebben gespeeld. ONS Sneek is vrijwillig uit de Derde Divisie overgekomen. De volgende ploegen maken deel uit van de Hoofdklasse B: AZSV, Berkum, Buitenpost, DETO Twenterand, ASV De Dijk, Eemdijk, Flevo Boys, HZVV, Noordscheschut, NSC Nijkerk, ONS Sneek, SC Genemuiden, SDC Putten, Swift, Urk en Volendam.


Jan Ras (in korte broek) weer voor het eerst met een deel van de selectie van SC Heerenveen op het veld. (Foto: SC Heerenveen). Jan Ras (in korte broek) weer voor het eerst met een deel van de selectie van SC Heerenveen op het veld. (Foto: SC Heerenveen).
0

Jan Ras traint weer mee met selectie

Jan Ras mocht vorige week weer voor het eerst mee trainen met de selectie van SC Heerenveen. Een 'heerlijk moment' voor de Urker voetballer in Friese dienst.

Lees verder 


Staphorst winnaar speelronde 21

Staphorst heeft de topper met Eemdijk ruim gewonnen. Omdat Urk ACV op gelijke hoogte hield konden de Staphorsters twee punten uitlopen op de Assenaren en drie op Eemdijk. Swift drukte De Dijk terug in de zorgen en ook Buitenpost kreeg tegen Berkum een nieuwe dreun te verwerken. DETO Twenterand won het belangrijke duel met NSC Nijkerk nipt, maar pakte wel drie punten. SC Genemuiden liet zich op eigen veld verrassen door HZVV en kan de titelaspiraties in de koelkast zetten. SDC Putten en Purmersteijn deelden de punten met ieder twee treffers. Flevo Boys verloor in en van Volendam. De Emmeloorders staan op een promotie-degradatieplaats.


Urk geeft winst uit handen

Een vroege voorsprong van Urk is niet genoeg gebleken om drie punten in eigen huis te houden. Het eerste doelpunt kwam van Lucas Schraal en schitterende treffer van de uitblinkende aanvaller zorgden voor een 2-0 voorsprong voor de thuisclub. In de tweede helft drong ACV steeds meer aan. Een aantal spelers van Urk liep uit de organisatie en zorgde er voor dat ACV na drie minuten de aansluitingstreffer produceerde. De bezoekers mochten vervolgens maar liefst zes hoekschoppen nemen. Toen ACV met tien man (Jim de Leeuw kreeg rood) kwam te staan leek Urk meer greep op de wedstrijd te krijgen. De thuisclub wankelde en Klaas Kramer trok binnen de zestien aan de noodrem. Een rode kaart voor de verdediger en een strafschop waren het gevolg. De gelijkmaker kwam voort uit de toegekende penalty. Urk verspeelde twee punten, maar ook ACV kan niet gelukkig zijn met de puntendeling.


Kleine nederlaag voor Urk

Kansen genoeg, vooral in de eerste helft. Toch kregen de spelers van Urk de bal niet in het doel van Harkemase Boys. De kansen waren er vooral in de eerste helft. De ploeg uit Harkema kwam onverwacht op voorsprong toen de bal van dichtbij in het doel achter Richard Strijker werd gekopt. In het tweede deel kregen de Friese bezoekers weinig ruimte en wisten amper potten te breken. Urk kon ook in het tweede deel de verkregen kansen niet in treffers omzetten. De ploeg van Richard Karrenbelt was zeker niet minder dan de tegenstander uit de Derde Divisie. Het afmaken van kansen bleek ook nu weer het grootste probleem.