Het Urkerland

Huidige voetbalcompetitie gestopt

De competitie van het topamateurvoetbal wordt in de huidige vorm niet hervat. De KNVB heeft na inventarisatie bij clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse besloten te kiezen voor een afgeslankte vorm. Voorwaarde is dat het kabinet kan besluiten om halverwege januari voetballen in aangepaste vorm weer toe te staan. De Hoofdklassen (geldt voor Urk 1) worden opgedeeld in twee poules van acht ploegen, die een uit- en een thuiswedstrijd tegen elkaar spelen. De poule-indeling vindt plaats op basis van een geografische indeling. En dus bestaat de kans dat Urk zowel een thuis- als een uitwedstrijd tegen Flevo Boys mag spelen. De aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie. De KNVB heeft Urk ingedeeld met de volgende ploegen: Berkum, Buitenpost, Flevo Boys, HZVV, Noordscheschut, ONS Sneek, SC Genemuiden. Nadere details, zoals de speeldagenkalender, de promotie-degradatieregeling en de manier waarop invulling zal worden gegeven aan de plaatsing van amateurverenigingen voor het toernooi om de TOTO KNVB Beker seizoen 2021/’22, worden door de KNVB uitgewerkt in samenspraak met de CVTD (belangengroep Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen) en uiterlijk 1 januari 2021 bekend gemaakt. De aangepaste opzet gaat van start zodra de competities in het amateurvoetbal hervat kunnen worden. Als de competities pas later dan het eerste weekend van maart 2021 van start kunnen gaan, wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is. Voor de lagere klassen en het jeugdvoetbal is nog geen plan van aanpak gereed.


Beslissing over voetbal komt medio december

De tijd begint te dringen voor het amateurvoetbal. Het kabinet kon dinsdagavond het licht voor de herstart van de competitie nog niet op groen zetten. Dat zal half december het geval moeten zijn om het vervolg van de voetbalcompetities te kunnen waarborgen.

Lees verder 


Ras wacht op kans om te spelen

De 21-jarige voetballer Jan Ras is na zijn langdurige blessure van een jaar weer klaar voor het grote werk. Afgelopen donderdag deed hij mee met de oefenwedstrijd van SC Heerenveen tegen Vitesse. Ras mocht in de tweede helft als linksback binnen de lijnen komen, de positie die trainer Johnny Jansen voor hem in petto heeft. Het optreden van Ras stemde tot tevredenheid, maar de voetballer moet nu wedstrijdritme opdoen en dat is lastig bij Heerenveen, omdat het beloftenteam wegens corona nog steeds niet in actie mag komen.


Trainen, alleen maar trainen

Wedstrijden spelen zit er nog niet in. In deze periode wordt een niet aflatend beroep gedaan op de vindingrijkheid van trainer en de ondersteunende staf om de voetballers toch enigszins fit te houden. Zaterdagmorgen trainde de eerste selectie van SV Urk in groepjes. Veel met de bal, zoals hier met een partijtje voetvolley. Johan Loosman oogst met deze fraaie omhaal bewondering bij een aantal medespelers. De selectie hoopt op een spoedige hervatting van de competitie. Wedstrijden spelen is immers de kroon op de trainingen, die nog altijd in aangepaste vorm moeten worden afgewerkt.


Urk loot FC Meppel in beker

Hoewel het amateurvoetbal stilligt, heeft de KNVB vrijdag toch voor de bekercompetitie van het district Noord geloot. Het eerste elftal van SV Urk is daarbij aan FC Meppel gekoppeld. De tegenstander uit Meppel is momenteel lijstaanvoerder in de Tweede Klasse J van het zaterdagvoetbal. Alle vier competitiewedstrijden werden in winst omgezet. De bekerwedstrijd tussen Urk en FC Meppel op Sportpark De Vormt staat voor 14 november gepland. Deze datum is onder voorbehoud van het moment waarop de competitie wordt hervat.


Buitenpost kansloos bij Swift

Buitenpost is in Amsterdam tegen een 6-0 nederlaag aangelopen. De bezoekers kwamen niet in het hoofdstuk voor. Het begint er somber uit te zien voor de Friezen. SC Genemuiden had aan een doelpunt genoeg om NSC Nijkerk met lege handen achter te laten. ONS Sneek pakte het eerste punt door een 3-3 puntendeling bij AZSV. Een uitstekende prestatie van de ploeg uit Sneek. SDC Putten kon thuis niet winnen van Eemdijk. Berkum stuurde het kansloze Buitenpost met een forse nederlaag naar het noorden van Friesland. Berkum is meteen de nieuwe koploper in de Hoofdklasse B. HZVV tegen De Dijk en Flevo Boys tegen Volendam werden afgelast omdat Corona roet in het eten gooide.


Hessel Snoek schiet Urk naar winst

Drie doelpunten van Hessel Snoek hebben Urk de eerste zege bij een uitwedstrijd gebracht. Vroeg in de wedstrijd liet hij de doelman van DETO Twenterand kansloos. De thuisploeg werd af en toe gevaarlijk vanuit de omschakeling en werden er bij de ploeg van Gert Jan Karsten veel schoonheidsfouten gemaakt. Tegen het einde van de eerste helft scoorde Hessel Snoek voor de tweede keer: 0-2. Een fel spelende DETO Twenterand kwam na de hervatting vrijwel direct op 1-2. Het antwoord van Urk volgde snel met een derde treffer van Hessel Snoek. Urk leek op rozen te zitten. Niets was minder waar. De oostelijke ploeg zocht snel de aanval, de organisatie bij Urk zakte ver weg. Het gevolg was dat er vrij snel 2-3 op het scorebord terecht kwam. Met vallen en opstaan sleepte Urk uiteindelijk toch de overwinning over de eindstreep.


Wedstrijd Urk tegen DETO gaat door

De beslissing is gevallen. De competitiewedstrijd tussen Urk en DETO Twenterand gaat zaterdag 10 oktober gewoon door. Een huisgenoot van een speler van de Vriezenveense club bleek besmet met het Coronavirus en is getest. Omdat deze gelukkig negatief was, is besloten de ontmoeting tussen beide teams gewoon door te laten gaan. Uiteraard zonder publiek. Flevo Boys komt niet in actie. Bij tegenstander Volendam is een aantal besmettingen met Covid-19 geconstateerd. Voldoende reden om op 10 oktober niet binnen de lijnen te komen. Om dezelfde reden gaat de competitiewedstrijd tusen HZVV en De Dijk ook niet door. Bij de Amsterdamse club is een aantal Coronabesmettingen aan het licht gekomen.