Het Urkerland

Flevo Boys gaat alleen op kop

Vier ploegen kwamen niet tot scoren in de Hoofklasse B. Een ervan was Buitenpost, dat op eigen veld ruim verloor van Flevo Boys. Omdat Berkum op Urk twee punten verspeelde en Swift nog een wedstrijd tegoed heeft, gaan de Emmeloorders alleen aan de leiding. Eemdijk veegde DETO Twenterand van de mat en blijft in het spoor van de koploper. AZSV ging verrassend met grote cijfers bij Volendam onderuit. HZVV won royaal de lokale derby bij Noordscheschut. De Dijk was niet opgewassen tegen het bezoekende NSC Nijkerk, dat hiermee de eerste winst van deze competitie pakte. De Amsterdammer hebben in drie wedstrijden nog niet gescoord. Swift blijft bovenin meedraaien door de winst bij ONS Sneek.


Urk laat winst op Berkum liggen

Kansen genoeg voor en zelfs een afgekeurd doelpunt van Urk. Het was daarom onverwacht dat Berkum in de slotfase van de eerste helft op voorsprong kwam. Johson Bacuna ging er als een haas vandoor en verraste de Urker defensie. De bezoekers openden het tweede deel met twee kansen achter elkaar. Het was Urk dat even later op gelijke hoogte kwam. Uitblinker Lucas Schraal haalde onhoudbaar uit: 1-1. Vervolgens moest Richard Strijker schade voor zijn ploeg voorkomen. Om meer druk naar voren te creëren wisselde Gert Jan Karsten een aantal spelers. Het hielp, Berkum hapte achterin naar adem. De druk op het Zwolse doel werd tegen het einde van de wedstrijd nog groter. Johanns Schrijver schoot hard over en Lucas Schraal vond tot twee keer toe de doelman van Berkum op zijn weg naar succes. Urk bleef op de deur kloppen, maar doelpunten bleven achterwege. Berkum heeft de eerste twee punten verspeeld.


Flevo Boys verrassend medekoploper

De Dijk heeft als enige ploeg in de Hoofdklasse B nog niet gescoord. Tegen SDC Putten kregen de Amsterdammers wel drie tegentreffers te verwerken. De Puttenaren gaan gedeeld aan de leiding en hebben een indrukwekkend doelsaldo. AZSV won ‘traditioneel’ met kleine cijfers, deze keer van SC Genemuiden. Volendam zegevierde bij NSC Nijkerk. Buitenpost won het Friese onderonsje met ONS Sneek. De ploeg van Jan Vlap staat gedeeld onderaan. Flevo Boy won van Noordscheschut en verrast daarmee een groot aantal voetballiefhebbers. Swift tegen DETO Twenterand werd afgelast omdat een aantal spelers van de Amsterdamse club besmet zijn met het Coronavirus. Berkum tegen Eemdijk begon pas om 18.00 uur. De Zwolse ploeg won de eerste thuiswedstrijd door een benutte penalty in de slotminuut.


Eerste Coronagevallen in Hoofdklasse B

Morgen, zaterdag, geen Swift tegen DETO Twenterand. Bij de ploeg uit Amsterdam is een aantal spelers met het Coronavirus besmet geraakt. Het bestuur van de Amsterdamse club restte niets anders dan deze boodschap wereldkundig te maken en de eerste thuiswedstrijd van deze competitie af te gelasten. Tot aan dinsdag mag er ook niet getraind worden op het sportpark van Swift. Het is nog niet bekend wanneer deze wedstrijd wordt ingehaald. Het is ook niet bekend of er bij andere clubs die in de Hoofdklasse B uitkomen sprake is van besmetting door Covid-19.


Vijf nieuwe sponsoren voor SV Urk

Gelijk met de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen werden door SV Urk vijf nieuwe sponsoren gepresenteerd. Nadat zij in de kantine van Day Sea Day de contracten hadden ondertekend gingen de sponsoren samen met een deel van het bestuur van de BCU (Business Club SV Urk) op de foto. Dat gebeurde in de rust van de wedstrijd Urk tegen NSC Nijkerk. BCU-voorzitter Jan Ras sprak zijn dank uit richting de sponsoren, die ondanks de Coronacrisis hebben laten blijken vertrouwen te hebben in de samenwerking en de toekomst.


Overtuigende competitieopening Urk

De eerste drie punten zijn binnen voor Urk De thuiswedstrijd tegen NSC Nijkerk werd overtuigend gewonnen. De gasten probeerden vroeg druk te zetten en hadden een half uur hoop op resultaat. Met een mooie treffer opende Jelle de Boer de score voor Urk. Vier minuten later kopte Riekelt Nentjes de bal achter de doelman van NSC Nijkerk: 2-0. De Nijkerkers vonden niet veel later Richard Strijker op hun weg naar succes. Rood was er voor Kevin van Essen, die Lucas Nagel onderuit haalde. Vijf minuten na de hervatting scoorde Riekelt Nentjes opnieuw: 3-0. Riekelt Jan Brands schoot vervolgens de bal snoeihard op de lat. Nadat Richard Strijker een strafschop veroorzaakte kwamen de bezoekers op 3-1. Twee minuten kreeg Urk een strafschop, die door Riekelt Jan Brands onhoudbaar in het doel werd gekegeld: 4-1. Renee Troost van NSC Nijkerk kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood. Urk kon het numerieke overwicht niet in meer doelpunten uitdrukken, maar was de start van de competitie uitstekend.


Urk stunt bij Quick Boys

De smaak van de winst van zoet bij Urk. Een benutte strafschop van Riekelt Jan Brands en een schitterend doelpunt van Jelle de Boer brachten de ploeg van Gert Jan Karsten op een dik verdiende 0-2 voorsprong. Quick Boys-trainer Edwin Grünholz (oud-zaalvoetballer) greep in met drie wissels en toch had Jelle de Boer de kans om nog een keer te scoren. De bal belandde in het zijnet. Gert Jan Karsten bracht in de rust een handvol wissels binnen de lijnen. Het spel werd er niet beter op. Quick Boys greep het middenveld en sloeg vervolgens twee keer toe: 2-2. Urk wankelde een paar keer, maar gaf niet op. Quick Boys scoorde twee keer, maar de vlag voor buitenspel redde de bezoekers. In de slotminuut sloeg de ploeg Urk plotseling nog een keer toe. William de Boer werd matchwinnaar en hielp zijn ploeg aan een mooi slot van de oefencampagne.


Urk oefent vanavond tegen SVI

Omdat Go Ahead Kampen op het laatste moment heeft afgezegd, speelt het eerste elftal van SV Urk dinsdagavond niet thuis. Go Ahead Kampen heeft veel blessures en te weinig spelers beschikbaar om het tegen Urk op te kunnen nemen. Teammanager Klaas Wakker is er in geslaagd op de valreep toch een tegenstander te vinden. De equipe van Gert Jan Karsten oefent vanavond (dinsdag) in Zwolle tegen SVI, uitkomend in de eerste klasse D van het district Oost. De oefenwedstrijd begint om 20.00 uur en wordt gespeeld op het sportpark van SVI aan de IJsselcentraleweg 9 in Zwolle.


Urk ruim voorbij Huizen in oefenduel

Urk kon het zich veroorloven op bepaalde momenten slordig te spelen tegen Huizen. De bezoekers moesten wel toekijken hoe Jelle de Boer de eerste kans van de wedstrijd kreeg. De aanvaller schoot te slap in om de goalie te kunnen verschalken. Drie minuten voor het rustsignaal brak de equipe van Gert Jan Karsten het verzet van de eersteklasser uit Huizen, William de Boer scoorde. Nadat Lucas Schraal in de tweede helft hard op de keeper van de tegenstander schoot, liet Hessel Snoek even later wel 2-0 aantekenen. Het spel van Urk was bij vlagen goed en toch waren er ook momenten waarop Huizen dacht de wedstrijd te kunnen laten kantelen. Richard Strijker maakte een doelrijpe kans onschadelijk en uit een penalty behoedde het aluminium Urk voor de aansluitingstreffer van de bezoekers. Urk antwoordde met een derde treffer, fraai gescoord door Lucas Nagel. Vlak voor tijd mocht Huizen de spreekwoordelijke eer redden.


Hoosbuien zetten voetbalvelden onder water

Zelfs het kunstgras van Sportpark De Vormt was niet bestand tegen de overvloedige regenval van maandagavond. Oefenwedstrijdjes werden onderbroken, trainingen afgelast voor en tijdens de wolkbreuk. De gewone grasvelden kwamen onder water te staan, het hoofdveld veranderde eveneens in een meertje. Op verschillende plekken kwam het kunstgras. Deze twee spelertjes genoten van de waterplas op het hoofdveld. De medewerkers van de Gemeente Urk en de vrijwilligers van SV Urk zullen inspecties uitvoeren om te kijken of het veld geen schade heeft opgelopen van de overvloedige regenval.