Het Urkerland

Eemdijk dreigt te bezwijken

Kan Eemdijk de druk niet aan of wapenen de tegenstanders zich beter? Die vraag moet in de komende weken worden beantwoord. Zaterdag nam Berkum drie punten mee uit Bunschoten omdat het een keer meer doel trof dan de thuisclub. En meteen doen de Zwollenaren weer mee in de titelstrijd. SC Genemuiden maakte gehakt van Zuidvogels. De achterstand van SC Genemuiden op Eemdijk is nog slechts twee punten. Ajax won bij DFS en kon weer aanhaken in de race om het kampioenschap. Exelsior’31 kam thuis tegen CSV Apeldoorn niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. NSC Nijkerk heeft zich nog niet bij degradatie neergelegd. De Nijkerkers wonnen bij SDC Putten. Staphorst nam drie punten mee bij Sparta Nijkerk. Huizen verloor op eigen veld van AZSV en lijkt de degradatiedans niet meer te kunnen ontlopen.


Energiecrisis Urk leidt tot verlies

Acht wedstrijden op rij kon HZVV niet winnen. Urk komt op bezoek en er komen bijzondere krachten naar boven. De thuisclub was in Hoogeveen de bovenliggende partij, Urk kon niet imponeren en een flink aantal spelers maakte een vermoeide indruk. De afgelopen maanden is er heel veel energie in de wedstrijden gestopt en dat lijkt de ploeg nu op te breken. HZVV kwam vroeg op voorsprong, het gemis in de defensie van de geschorste architect Dick Hakvoort was zichtbaar. Halverwege het eerste deel werd het 2-0 als gevolg van opnieuw een gebrekkige organisatie. Een handsbal binnen de zestien van HZVV werd niet gezien door arbiter Jeen Boringa die net als de spelers binnen de lijnen niet tot grote daden kon komen. Pas nadat Klaas Romkes voor Jelle de Boer kwam, bleef de bal langer voorin. De aanpassing leverde ook een doelpunt van Klaas Romkes op. Urk probeerde er een slotoffensief uit te persen, maar de laatste treffer viel aan de andere kant: 3-1 Met nog vier competitiewedstrijden en een halve finale van de beker te gaan lijkt het seizoen net even te lang te duren voor de equipe van Richard Karrenbelt.


Collectief falen Urk tegen Huizen

Het was al eerder gebleken dat de band tussen de spelersgroep van Huizen en trainer Erik Assink teer was. Op momenten dat hij niet bij de spelersgroep kon zijn werden punten gepakt. Deze week werd de band na druk van de spelersgroep definitief doorgeknipt. Urk werd meteen het slachtoffer van de dadendrang van de Noord-Hollanders. Huizen kwam op achterstand door een doelpunt van Hessel Snoek, maar overklaste Urk in het vervolg van de wedstrijd. De slappe instelling van een groot deel van de Urker spelers en het gemis op het middenveld van de geschorste Marinus Snoek leidden tot 1-3 verlies tegen de hekkensluiter. Pas in de slotfase gaf Urk een beetje extra gas, maar het was veel te laat om het tij nog te kunnen keren. Achterin was het een gatenkaas, voorin kon Urk geen vuist maken, onder andere omdat Riekelt Nentjes ontbrak. Ondanks het verlies blijft Urk kans maken op de titel van de derde periode.


Vier ploegen in Hoofdklasse B strijden om titel

Er zijn nog vier ploegen over die meestrijden om de titel. Eemdijk maakte tegen Zuidvogels met zes doelpunten duidelijk dat de Bunschoters niet zomaar bovenaan staan. Ajax declasseerde NSC Nijkerk op eigen veld en blijft dus meedoen. SC Genemuiden won thuis tegen Excelsior’31 en blijft in de achtervolging. Berkum versloeg HZVV op eigen veld en heeft ook nog een inhaalwedstrijd tegoed. Spanning genoeg aan kop. Dat geldt ook voor de gevarenzone. Huizen verloor nipt van CSV Apeldoorn, dat desondanks onder de streep blijft staan. DFS Opheusden kreeg thuis een pak slaag van Sparta Nijkerk. Staphorst verloor met ruime cijfers bij SDC Putten. AZSV is door het verlies tegen Urk in de problemen geraakt.


Urk neemt drie punten mee uit Aalten

Winnen bij AZSV is een unieke prestatie van Urk. Zaterdag was een doelpunt genoeg om de drie punten mee te nemen. Riekelt Nentjes schoot de bal bekeken met rechts onhoudbaar achter de goalie van AZSV. De zeer fraaie treffer werd niet veel later gevolgd door opnieuw een kans voor de linker aanvaller van Urk. De bal ging deze keer net naast het doel van de Aaltenaren. Het spel werd rommelig op het hobbelige veld en er was veel balverlies over en weer. Gerrit Tol raakte toch nog de paal voor zijn ploeg en Hessel Snoek stuitte op de keeper van de thuisclub. In de slotfase was er een vrije kopkans voor AZSV, maar Joost Rasing kon de juiste richting niet vinden. Cornelis Koffeman moest nog twee keer handelend optreden, maar voor de rest zat de Urker deur stevig in het slot. Door deze overwinning neemt Urk in de derde periode de tweede plaats in.


Team Dance Kids pakte opnieuw de eerste plek. Team Dance Kids pakte opnieuw de eerste plek.
0

Streetdancers plaatsen zich voor finale

De derde voorronde van het Noord-Nederlands Kampioenschap Street- & Showdance stond op de agenda van acht teams van Keep Fit. De start op het dansfestijn was meteen al succesvol: de Dance Kids (op de foto), in de categorie recreatie tot en met 8 jaar, en de groep Love2Dance, selectie 9 tot en met 10 jaar, behaalden de eerste plaats. De eerste bekers en extra punten zijn daarmee binnen. Voor Revolution en Fired Up, allebei selectie 11 tot en met 12 jaar, werd het extra spannend. Zij moesten het tegen elkaar opnemen. Ze dansten beide fantastisch, maar Fired Up eindigde voor Revolution op de vierde plek. 's Avonds was de beurt aan het team Twisted, selectie 13 tot en met 15 jaar. Dit team pakte al meerdere malen de eerste plaats op de NNKS voorronden en dus waren de verwachtingen bij iedereen hoog. Voor de ploeg natuurlijk een extra druk, maar ze stelden de jury en het publiek niet teleur en eindigden op de eerste plaats. Vanity komt uit in de moeilijke demo, voor dansers van 13 tot en met 15 jaar. De groep danste keurig en pakte de vierde plek. Het team Black Illusion, in de categorie recreatief 16 tot en met 18 jaar, pakte de achtste plaats. Het team Back Off, in de selectie van 16 tot en met 18 jaar, eiste de vijfde plek op. Al met al beleefden de gevarieerde streetdanceteams van Sportschool Keep Fit een fantastische dag. En iedereen kan al uitkijken naar de volgende wedstrijd, want de streetdancers hebben zich dankzij alle mooie resultaten geplaatst voor de finale in Drachten. Zaterdag 21 april is de laatste voorronde van het NNKS op Urk. Het wordt een thuiswedstrijd, waar alle teams natuurlijk hun uiterste best doen om de beste streetdancemoves te laten zien.


Urk wint en bereikt KNVB-beker

Een snel doelpunt van Jelle de Boer vormde de basis van de overwinning van Urk op Be Quick Dokkum. Na de openingstreffer liep het allemaal wat moeizaam, maar de Friese ploeg van trainer Henk Konings kon in ieder geval aanvallend geen vuist maken. Urk leek nog wat last te hebben van de nederlaag bij Ajax en Be Quick Dokkum kon niet beter. Nadat Klaas Romkes in de tweede helft in de ploeg kwam begon het plotseling te draaien. Een schitterende actie van de jonge aanvaller gaf Hessel Snoek de gelegenheid doeltreffend uit te halen: 2-0. Twee minuten later bepaalde Riekelt Nentjes de eindstand op 3-0. Een kwartier voor tijd kregen de bezoekers de eerste en enige kans, maar de kopbal ging ver over het doel van Cornelis Koffeman. Urk plaatste zich voor de halve finale en die prestatie geeft ook recht op deelname aan het grote bekertoernooi. De eerste prijs is binnen voor Richard Karrenbelt en zijn groep.


Eemdijk op weg naar kampioenschap

Vijf ploegen kwamen niet tot scoren in de Hoofdklasse B. Toch was er een flink aantal doelpunten dat de aandacht trok. Zes werden er gemaakt in de ontmoeting tussen Excelsior’31 en NSC Nijkerk. De Nijkerkers scoorden vijf keer en waren de verrassing van de dag. De tweede keuze in die categorie is de uitslag tussen SC Genemuiden en Eemdijk. De Genemuiders leidden bij de rust nog met 2-1, maar na het eindsignaal gingen de Bunschoters juichend van het veld. Ook werd zes keer gescoord. SDC Putten na drie punten mee bij CSV Apeldoorn, dat in degradatienood verkeert. DFS Opheusden en HZVV scoorden ieder een keer. AZSV ging met een nederlaag weg bij Sparta Nijkerk. Zuidvogels en Huizen konden in de lokale derby niet tot scoren komen. Staphorst had aan een doelpunt genoeg om Berkum op een nederlaag te trakteren. Paasmaandag liet NSC Nijkerk een ander gezicht zien. DFS Opheusden won met 2-4 in Nijkerk.


Richard Strijker doelman bij SV Urk

Met ingang van volgend seizoen heeft Urk er een nieuwe doelman bij. Het is de 26-jarige doelman Richard Strijker uit Steenwijk. De goalie heeft een schat aan ervaring, want hij keepte jarenlang bij d’ Olde Veste uit Steenwijk, ONS Boso Sneek en Drachtster Boy. Bij ONS Sneek speelde Richard Strijker onder Richard Karrenbelt. De doelman uit Steenwijk heeft zijn gevoel gevolgd bij het maken van een keuze voor een club in het nieuwe seizoen. Bestuurslid Technische Zaken Gert Jan Nagel zegt: ‘Richard Strijker maakt bewust de keuze voor SV Urk omdat hij een goed gevoel heeft bij onze clubcultuur, onze ambities en de mentaliteit op Urk.’ Richard Strijker, accountant van beroep, heeft diverse wedstrijden tegen Urk gespeeld in de periode dat hij onder de lat bij d’ Olde Veste stond. ‘Ik was vaak onder de indruk van de manier waarop Urk speelde. Nu ik de kans krijg om De Kaat (Cornelis Koffeman) op te volgen, ben ik trots dat ik bij SV Urk mag gaan spelen.’ Gert Jan Nagel verklaart de komst van de doelman: ‘Met het wegvallen van Cornelis Koffeman, mogelijk Jakob Kuijt en de ietwat onzekere fysieke gesteldheid van Lukas Visser hebben we met Richard Strijker (hier in actie tegen Urk) erbij weer voldoende keepers met kwaliteit voor volgend seizoen.’


Gerrit Tol 200 keer in hoofdmacht

Het was de eerste keer voor voorzitter Dick Hellinga dat hij een speler een boeket bloemen mocht overhandigen. Zaterdag viel Gerrit Tol de eer te beurt om dat hij 200 keer in de hoofdmacht van SV Urk heeft gespeeld. De allrounder bekroonde zijn jubileumwedstrijd met goed spel. Hij droeg zijn steentje bij aan de winstpartij tegen DFS Opheusden.