Het Urkerland
V.l.n.r.: Arie de Wit, Willem de Vries, Jacob Baak, Geert de Wit, Klaas Kramer en Jan Willem Woord. V.l.n.r.: Arie de Wit, Willem de Vries, Jacob Baak, Geert de Wit, Klaas Kramer en Jan Willem Woord.
1

Goede prestatie op marathon in de woestijn

Dé uitdaging van 2018, dat moest de Eilat Desert Marathon worden voor een groep Urker loopvrienden. Een paar keer kwamen ze inderdaad de man met de hamer tegen, maar toch zetten ze allemaal goede tijden neer.


Klaas Kramer (34) en Jan Willem Woord (45) liepen de hele marathon. Zij hadden het met name op de eerste vijftien kilometer zwaar, toen het parcours door het zand en bergopwaarts liep en de temperatuur 25-30 graden was. ,,Je kunt je moeilijk voorbereiden op dit soort omstandigheden. We liepen wel een paar keer een trailrun, waarbij je ook door zand moet. Ook gingen we regelmatig de Ketelbrug op, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met het Israëlische berglandschap. We vroegen ons van tevoren echt weleens af of we wel wisten waar we aan begonnen'', vertelt Woord. De twee Urker deelnemers rekenden op een tijd van tussen de vier en vijf uur. Na de eerste moeilijke vijftien kilometer ging het echter steeds beter. De ondergrond werd harder en de goede voorbereiding wierp zijn vruchten af. ,,Op 21 kilometer haalden we zelfs steeds meer andere deelnemers in. Toen hadden we zoiets van: 'We kunnen misschien wel een veel snellere tijd neerzetten'.'' En dat lukte inderdaad. Kramer finishte na drie uur en 47 minuten, terwijl Woord er negen minuten langer over deed.Halve marathon


Arie de Wit (22), Willem de Vries (38) en Geert de Wit (18) liepen de halve marathon. Ook zij presteerden goed. Geert liep in een uur en 46 minuten, terwijl Willem een uur en 48 minuten nodig had. Arie liep de halve marathon in twee uur en dertien minuten. Jacob Baak (36) had een blessure en besloot op de vijf kilometer mee te doen. Hij werd derde in een tijd van 22 minuten.