Het Urkerland

Bullfarm wint titel 'Sterkste team van Urk'

Massa is kracht, zo bleek zaterdag bij de strijd om de titel 'Sterkste team van Urk'. Bullfarm, met een gemiddeld gewicht van 108 kilo, won de prestigieuze strijd op de haven. Toch scheelde het niet heel veel met Armworstelvereniging Urk en konden ook de teams Peter Woort/Kraaienest en Shapers goed partij bieden. Kortom, rauwe power bij alle ploegen!


De krachtmeting tussen de teams trok veel bezoekers. Wie ging de titel 'Sterkste team van Urk' winnen? Opvallend was de deelname van veertiger Tiemen Ras, die 's morgens door het kotterbusje bij huis was afgezet, snel gedoucht had en zich vervolgens naar de haven haastte om aan de krachtmeting mee te doen. Maar ook Jurie van de Berg was van de partij, de blinde krachtpatser die veel indruk maakte met zijn sportieve optreden bij het team Peter Woort/Kraaienest. De 49-jarige Kees Kapitein deed mee op zijn werkklompen en liet met zijn 122 kilo ook zien dat massa kracht is.


Op het onderdeel deadlift viel het optreden van de 21-jarige Albert Kater van Shapers op. Hij weegt zelf 85 kilo en kreeg maar liefst 260 kilo omhoog. Een nieuw record op dit onderdeel kwam op naam van Hendrik Hoekstra van het team Bullfarm. Hij tilde 320 kilo. Het publiek reageerde enthousiast bij het zien van de inspanningen, al bleek dat het niet alléén op brute kracht of gewicht aankwam. Bijvoorbeeld op de shovelbaan was ook souplesse, snelheid en conditie van groot belang.


Op het eerste onderdeel moesten de deelnemers in vier minuten tijd verschillende gewichten boven het hoofd drukken. Bullfarm won met 27 keer, terwijl de armworstelvereniging tweede werd met 21 keer. Ook het tweede en derde onderdeel werd een prooi voor Bullfarm. Met name de shovelbaan bleek een struikelblok voor verschillende deelnemers. In negentig seconden tijd werd heel veel kracht gevraagd en dat was voor sommigen net te lang. De armworstelvereniging won de deadlift, maar indrukwekkend was ook de prestatie van Peter Woort/Kraaienest. Met drie veertigers in het team kwam het getilde gewicht op maar liefst duizend kilo. Bullfarm werd uiteindelijk Sterkste team van Urk met een puntentotaal van 14.5. Armworstelvereniging Urk had er 13, Peter Woort/Kraaienest 7.5 en Shapers 5.