Het Urkerland
Koploper van de eerste divisie. Koploper van de eerste divisie.
0

Late overwinning Schol Orca's

Heel mooi was het niet, maar het damesteam van Schol Orca's won ook de laatste wedstrijd van 2019. De trotse koploper van de eerste divisie versloeg in Sporthal De Vlechttuinen Akrides met elf punten: 75-46. Het bericht dat directe concurrent Uitsmijters verloor, waardoor Schol Orca's nu vier punten los staat, was reden tot extra vreugde.

De spelers van Schol Orca's moeten na twee wedstrijdloze weekenden weer aan de bak in een treffen tegen de nummer laatst, Akrides. Het wat oudere team uit IJmuiden is op volle oorlogssterkte afgereisd naar Urk, waar de tribunes weer goed gevuld zijn. In die ambiance laat Schol Orca's door drie domme foutjes Akrides het initiatief nemen en kijkt het meteen tegen een 6-0 achterstand aan. Daarna vinden ook de Urker basketballers het netje. Het spel gaat op en neer en aan het eind van het eerste kwart is er geen vuiltje aan de lucht. Akrides leidt nog wel met drie punten (13-16), maar bij Schol Orca's is er vertrouwen op een goede afloop. De ploeg start het tweede kwart met een score van Alice Scheffer en een driepunter van Marianne Wakker. De voorsprong is daar en zal niet meer uit handen worden gegeven. Schol Orca's loopt verder uit, maar Akrides geeft niet zomaar op. Iedere keer blijkt de rodelantaarndrager in staat om zich terug te knokken. Als de rust aanbreekt staat er 33-31 op de het scorebord.


Trainers De Boer en Van Slooten hameren er in de rust op om het karwei af te maken. Schol Orca's is veel sneller en met dat wapen moet de tegenstander uit IJmuiden bestreden worden. Schol Orca's wil wel, maar speelt toch nog te traag om afstand te nemen. Akrides kan door fouten van de thuisploeg scoren en daardoor lang bijblijven. Alleen Hennie van Schaik speelt in deze fase zoals het hoort en laat dat scorend ook zien. Orca's komt op een 53-49 voorsprong en in plaats van door te zetten, mag Akrides aan het eind van het derde kwart nog steeds hoop koesteren. Het staat 53-53. In het vierde kwart doet Orca's eindelijk wat het zo goed kan: snel en flitsend spelen. Alles lukt en met scores van Rianne Gnodde, Hennie van Schaik en Diddie Kramer is het definitieve gat geslagen. Schol Orca's wint met elf punten verschil: 75-64.


Topscorers: Lea Romkes 15 punten; Hennie van Schaik 13 punten en Diddie Kramer 10 punten.