Het Urkerland
neer neer
0

Urk houdt stand tegen ACV

Urk heeft in de beste wedstrijd van het seizoen de titel van de eerste periode gepakt. ACV ging voortvarend van start, maar kon de ploeg van Henk Konings niet in de problemen brengen. Met een flinke dosis zelfvertrouwen pareerde Urk zaterdag in Assen de aanvalsgolven van de achtervolger. De druk lag bij de thuisclub, die zich op het sportieve vlak liet verleiden tot constant gemekker op de scheidsrechter en het maken van talrijke ‘schwalbes’. Intussen tikte de klok door in het voordeel van Urk. De beloning en bekroning op een periode van acht wedstrijden was de titel. Geen doelpunten, maar niemand aan Urker zijde die daar ook maar een seconde om maalde.

De thuisclub probeerde Urk vanaf de aftrap onder druk te zetten en de aanvallen vroegtijdig te storen. Scout Johan Zandstra had dat aan trainer Johan Pitstra geadviseerd. Beide strategen hadden echter de fout gemaakt door te weinig rekening te houden met de Urker spelers Jelle Loosman, Teunis Kramer en Kees de Boer. De drie routiniers controleerden de wedstrijd in het voordeel van hun ploeg. ACV was zodoende genoodzaakt om de lange bal te hanteren, iets was zij graag aan de tegenstander hadden gelaten.

Ondanks de gedrevenheid van ACV kreeg Urk ook wel kansen. Geert Hemelrijk, die voortdurend de grenzen van de arbitrale tolerantie op zocht, schoot over, maar de thuisclub was in het voordeel als het om kansen ging. Intussen moest arbiter Hilgers ten koste van Siemen Lindeboom met een gele kaart laten zien dat hij wel degelijk de baas was. De jonge scheidsrechter was bepaald niet kinderachtig, was zelfs overtuigend in het nemen van zijn beslissingen. Urk accepteerde ze,  een aantal spelers van ACV vergalde bij vlagen de mooie wedstrijd voor zichzelf door bij ieder lichamelijk contact schreeuwend naar de grond te gaan of luidkeels te protesteren. Intussen bleef Urk voetballend naar oplossingen zoeken. Een keer moest Reinier Romkes zijn kwaliteiten tonen na een slippertje van Gert Jan Nagel. ACV wilde zo graag afstand nemen dat het verdedigende werk af en toe werd vergeten. Geert hemelrijk glipte voorbij twee tegenstanders en werd binnen de zestien gevloerd, maar Urk kreeg geen penalty toegekend. En opnieuw geen protesten van Urker zijde.

 

Alles of niets

 

duelACV moest nog meer aanvallen om Urk voorbij te gaan op de ranglijst.Steeds vaker werd René Westerveen gezocht. Fokke Jan Gnodde had zijn handen vol aan de rappe vleugelaanvaller. Over de hele wedstrijd genomen mocht de Urker verdediger zich winnaar op punten noemen. Intussen had ACV al wel een keer de lat geraakt. Dat was overigens meer toeval dan rekenkunde. De aanval voorafgaande aan dit moment kwam toevallig op gang. ACV kreeg wel meer greep op het middenveld.

Urk-trainer Henk Konings haalde Pieter Tol, die de geblesseerde Jan van Slooten in de basis verving, naar de kant. Patrick Warmolts bracht wat meer kracht in het Urker team, dat zich uit de naad knokte voor een goed resultaat. De beloning kwam er, maar niet zonder slag of stoot. Aan beide kanten gingen er regelmatig spelers naar de grasmat, al dan niet geblesseerd. In ieder geval was het een uiting van de mate waarop er met krachten moest worden gesmeten. Urk om de ‘nul’ te houden, ACV om door middel van winst periodekampioen te worden. Hoewel de Assenaren fysiek wat meer in huis hadden, kon Urk door veel inzet en toch ook kwalitatief goed voetbal stand houden. Het alles of niets offensief van de thuisclub haalde niets meer uit. Alleen opnieuw gemekker toen de arbiter in een aanval van ACV het eindsignaal blies. Sportief feliciteerde de ploeg de Urker spelers, die elkaar met de blijdschap als van als kleine kinderen in de armen vielen. Het gemekker op de scheidsrechter verstomde wat minder snel.

Henk Konings stortte zich in het feestgedruis: ,,Wat een fantastisch moment. Wij hebben hier met elkaar voor geknokt. De titel van de eerste peirode pakken en ook nog een wedstrijd waarin je de directe tegenstander ook nog eens in bedwang houdt. Natuurlijk hadden wij het soms wat lastig, maar dat is inherent aan het moment. ACV moest winnen en zette ons daarom direct onder druk. Wij hebben laten zien dat wij ze de baas konden. Het spelletje was behoorlijk voorspelbaar en dat hadden de spelers van Urk goed door. Dit moment, deze prestatie is een compliment waard voor de hele ploeg. Het is een bekroning voor een periode waarin wij veel in elkaar hebben geïnvesteerd. Zaterdag wacht Noordscheschut, maar nu eerst even genieten.’’

 

Opstelling Urk: Reinier Romkes, Fokke Jan Gnodde, Teunis Kramer, Siemen Lindeboom, Gert Jan Nagel, Randy Jelies, Kees de Boer, Jelle Loosman, Pieter Tol (71. Patrick Warmolts), Danny Mazereeuw, Geert Hemelrijk.

Toeschouwers: 700.

Scheidsrechter: P.H. Hilgers.