Urker biljartlaken al veertig jaar groen

Sport
Volgende week is het veertig jaar geleden dat enkele plaatsgenoten de hoofden bij elkaar staken om op Urk een biljartvereniging op te richten. Pas in 1967 kreeg de vereniging de naam ‘Het Groene Laken’ (HGL), maar sinds die tijd hebben de biljarters van HGL al heel wat hoogtepunten gekend. Bestuursleden Kees van Otterlo en Douwe Gnodde zijn al vele jaren lid en vertellen in de bestuurskamer van de ruim 120 leden tellende vereniging over de historie van HGL, dat in die veertig jaar 15 keer kampioen werd in het district Zwolle.Volgens onofficiële bronnen is er eigenlijk al vijftig jaar een biljartvereniging op Urk, maar de meningen daarover zijn verdeeld. De onbetwiste oprichters van de vereniging waren in ieder geval wijlen Evert de Boer (van ’t Jeugd) en Jan de Vries. Toen zat Het Groene Laken (HGL) echter nog niet in het schitterende clubgebouw waarover de leden nu beschikken. Biljarter Kees van Otterloo vertelt over de begintijd: ,,Het is begonnen in het oude jeugdgebouw in wat nu Makelaarskantoor Hoekstra is. Daar hebben we zo’n vijftien jaar in gezeten. Daarna zijn we naar De Poort verhuisd.”
Deze verhuizing verliep echter niet zonder slag of stoot, want rond 1970 begint de vereniging te kwakkelen en in 1973 lijkt het afgelopen voor HGL. Een aantal leden gaat nieuwe leden werven en uiteindelijk wordt HGL weer nieuw leven ingeblazen. ,,We zijn toen naar De Poort verhuisd die op dat moment net klaar was, maar het werkte daar niet echt goed”, aldus Douwe Gnodde, die met zijn bedrijf Top Fish tevens hoofdsponsor is van HGL. ,,We zaten daar drie avonden per week op de biljarts en dus besloten we om samen met de leden een eigen clubgebouw te gaan bouwen en meteen ook maar een paar nieuwe ‘Wilhelminatafels’ aan te schaffen.”
Op 31 juli 1976 is dan de officiële opening van de ‘Keet’ zoals het gebouwtje genoemd werd. ,,Daar hebben we tot 1983 gezeten om in dat jaar weer een nieuw en groter gebouw te betrekken. Hier zitten we nu inmiddels al weer twintig jaar”, vertelt Van Otterloo, ,,Een stevige uitbreiding heeft een paar maanden geleden gezorgd voor nog meer ruimte, zodat we nu twee splinternieuwe tafels neer kunnen zetten.”
Douwe: ,,Het zijn match-tafels, wedstrijdbiljarts waar ook de profs op spelen. We hebben daar een speciaal wedstrijdteam voor opgericht dat dit jaar voor het eerst uitkomt in de landelijke vierde divisie.”
Naast dit team heeft de ruim 120 leden tellende biljartvereniging ook nog drie seniorenteams en een jeugdteam.
De groei is er echter wel een beetje uit, want Kees van Otterloo is samen met de andere leden van HGL voortdurend op zoek naar ‘groentjes’. ,,Het Groene Laken is een grote vereniging, maar de vergrijzing slaat wel toe. We hebben maar tien jeugdleden en we hopen dat aantal de komende tijd op te voeren.”
Die kans krijgen de biljarters van HGL de komende week, want in het kader van het veertig-jarig jubileum staat er nogal wat op het programma. De feestcommissie, naast Kees en Douwe, bestaande uit Reinier Bakker en Albert Bakker heeft een 42 pagina’s tellend jubileumboekje uitgegeven, waarin een aantal anekdotes en belevenissen staan beschreven die leden in het verleden meemaakten. Verder komen er tijdens de feestweek een paar wereldberoemde biljarters naar Urk. Op woensdag 1 oktober geeft de meervoudig Nederlands en Europees kampioen Henri Tilleman speciaal voor de jeugd van Urk een demonstratie die om 18.00 uur begint. Zaterdag 4 oktober is er een feestavond met een koud en warm buffet voor leden, oud-leden en sponsors in het clubgebouw en daarbij treedt de wereldtopper driebanden en kunststoten Semih Sayginer als gastheer op. Hij zal daarbij een wervelende show verzorgen. De aanvang van deze avond is 19.30 uur.