Urk geeft drie punten uit handen

Sport
De start was prima van Urk, de kansen waren er, maar het vinden van het doel bleek een moeilijke opgave in de wedstrijd tegen ONS Sneek. De laatste linie was zaterdag niet bepaald de sterkste troef van Urk. Persoonlijke fouten nekten de ploeg van Henk Nieuwenhuis, die Randy Jelies voor de wedstrijd ook nog eens aan de lijst met geblesseerden moest toevoegen. “Wij speelden niet altijd even slim. De routiniers hadden meer inbreng kunnen hebben en wij hebben veel fouten gemaakt”, zegt Henk Nieuwenhuis.Zijn ploeg was goed aan het duel met de Friezen begonnen en kreeg in het eerste half uur een paar kansen. Jan Kramer kreeg de mooiste, maar hij schoot veel te gehaast op het doel van de ploeg uit Sneek. Toen Ton Haarman van de eerste fout in de Urker defensie kon profiteren, was het plotseling gedaan met de weerbaarheid. “Als je zulke fouten maakt dan komt het mentale aspect om de hoek kijken. Als dat niet in orde is, speel je jezelf uit de wedstrijd”, zegt Henk Nieuwenhuis.
Toen de bezoekers niet veel later na vrijwel dezelfde fout bij Urk achterin ook nog een tweede doelpunt maakten, leek een afgang al in de eerste helft in gang te worden gezet. Toen daar ook nog een inzet van Rudy Mann op het aluminium bij kwam, wankelde Urk plotseling. Maar Claus Brouwer evenaarde zijn Friese tegenstander door hetzelfde te doen. Het gaf Urk een stukje vertrouwen terug, zo bleek uit de fraaie aansluitingstreffer van Jan Kramer na een voorzet van Gerrit Visser.
Urk leek te genieten van het doelpunt. Daar was alle reden voor, maar het duurde te lang voordat de ploeg weer bij de realiteit was. Dat kwam pas nadat ONS Sneek in bijna dezelfde minuut de voorsprong weer naar twee doelpunten opvoerde. Opnieuw stond de defensie niet goed opgesteld. Deze linie speelde in de eerste helft vrijwel constant op een lijn waardoor iedere diepe bal en voorzet gevaar opleverde. “Wij hebben daar goed van geprofiteerd. Wij speelden slimmer dan Urk en scoorden dan ook soepeler”, zegt ONS Sneek-trainer Marcel Valk.

Geen rendement
Henk Nieuwenhuis probeerde met het inbrengen van Steven Korf meer stootkracht te creëren. De spits werkte wel hard, maar koos te vaak de verkeerde momenten om te doen waarvoor hij was ingebracht. Fokke Jan Gnodde liet na zes minuten in de tweede helft zien hoe het wel moest. Zijn fraaie kopbal bezorgde Marcel Valk bijna hartritmestoornissen, zo ging hij tekeer: “Eerst vlagt die assistent en vervolgens haalt hij zijn vlag weer naar beneden. Door die aansluitingstreffer krijg je het wel even moeilijk. Als Urk op dat moment wat meer druk kan zetten, dan krijg je het nog moeilijk genoeg. Gelukkig scoorden wij nog een vierde doelpunt en wonnen wij uiteindelijk dik verdiend. Wij speelden beter en slimmer dan Urk.” Henk Nieuwenhuis reageert lachend: “Een winnende trainer heeft altijd gelijk.”

Urk probeerde in de slotfase nog wel een doelpunt te forceren, maar miste het juiste inzicht om de wankelende Sneeker defensie in zwaar weer te kunnen brengen. “Ik miste echt te veel spelers die voor een basisplaats in aanmerking komen. Ik kon niet spelen zoals ik graag had gewild. Daarvoor had ik simpelweg de mogelijkheden niet. Ik had wel wat meer van de routiniers verwacht, vooral als het om de coaching gaat. ONS Sneek heeft een paar hele goede spitsen en die maakten zaterdag het verschil”, zegt Henk Nieuwenhuis. Marcel Valk vond Urk opportunistisch spelen: “Zij speelden vaak de lange bal en daar hebben wij het soms moeilijk mee. Het tweede Urker doelpunt was buitenspel en als je er dan nog een om je oren krijgt, wordt het een andere wedstrijd. Wij hebben ook kansen gekregen om er nog meer te maken, maar ik ben tevreden met het resultaat tegen Urk.”

Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Fokke Jan Gnodde, Klaas Tol, Teunis Kramer, Gert Jan Nagel, Siemen Lindeboom (46. Steven Korf), Jan Kramer, Claus Brouwer, Johannes Kuperus, Gerrit Visser, Kees Wakker.
Scoreverloop: 30. Ton Haarman 0-1, 35. Sandor van der Heide 0-2, 42. Jan Kramer 1-2, 43. Ton Haarman 1-3, 51. Fokke Jan Gnodde 2-3, 64. Ton Haarman 2-4.
Kaarten: geel voor Bieuwe Pruiksma (ONS Sneek).
Toeschouwers: 1.000.
Scheidsrechter: J.S. Boringa.