Het Urkerland

Winnaars sportverkiezingen 2011

Een bomvol Zalencentrum Irene, een gezellige sfeer, maar ook gespannen kopjes. Vooral bij de sporttalenten, want je staat tenslotte niet iedere dag op een podium en in een volle zaal. Maar ook bij de sportvrouwen en de sportmannen was woensdagavond de spanning van de gezichten af te lezen. En terecht, want als je zoveel nominaties achter je naam krijgt wil je ook weten op welke plaats je bent geëindigd. Bij de sportploegen was de spanning nog groter, want daar is een veelvoud aan ploeggenoten. Tenslotte was er burgemeester Jaap Kroon. Hij kreeg een prijs als jeu de boules-speler. Maar eigenlijk was het ook een afscheidscadeau. Het was de laatste keer dat hij als eerste burger aanwezig mocht zijn.

De talenten  gingen het podium op. De hartjes klopten als nooit tevoren. Wat zou de uitslag worden? Turnster Denice de Vries hoorde als eerste welke plaats zij toebedeeld had gekregen: zij eindigde als derde, maar heeft nog een mooi carrière voor de boeg. De kans bestaat dus dat zij ooit nog eens als nummer een eindigt. Die plaats was nu voor collega-turnster Jantine Goosen, eveneens uit de turnsport afkomstig. Julliet Kramer (paardensport) eindigde op de tweede plaats.

Sportvrouw

Martine Kramer (paardensport) eindigde tussen de nummer drie, judoka Janneke Kramer, en winnaar Jacolien Ruizendaal. Zij heeft hardlopen als sport en heeft daar een hele serie goede prestaties en persoonlijke records neergezet. Het verschil in stemmen was minimaal geweest, maar er is er altijd een van wie de prestaties hoger worden ingeschat. Maar de organisatie roemde ook hun prestaties.

Sportman

Wat een spannende strijd was het geweest. Op het podium van Zalencentrum Irene was de spanning om te snijden. Maar ook in de zaal werden allerlei mogelijkheden besproken. Twee voetballers en een zeiler, wie zou er nu winnen? De antwoorden kamen uit de enveloppen. Zeiler Albert Woord eindigde als derde. Hij zette met zijn nominatie de zeilsport in een keer voor het voetlicht. Voetballer Willem Hendrik Schraal, spelers van Urk 1, was door de plaatselijke bevolking en de vele stemmers van buiten Urk op de tweede plaats gezet. Zaalvoetballer Jacob Kramer, ooit spelers van Urk 1, werd als winnaar bij de sportmannen uitgeroepen.

Sportploeg

De sportploeg van Urk werd het eerste elftal van de Sportvereniging Urk. Naast het kampioenschap werd deelname aan de Amstel Cup afgedwongen. Tamek 1 kwam een teenlengte tekort en werd tweede.  Het damesteam onder 19 eindigde op de derde plaats.


Vrijwilliger

Bij deze categorie geen nummer een, twee of drie. Die klassering heeft de lokale organisatie jaren geleden afgeschaft want, zo is de motivatie, alle vrijwilligers zijn nummer een binnen een vereniging. Rick de Graaf (Orca’s), Dea Hartman-Jelies (CGVU) en Klaas Barends (Hapkido) kregen een ‘Albert Rasbokaal’, een certificaat en een cadeaubon overhandigd. Deze prijs is vernoemd naar wijlen Albert Ras, in leven penningmeester van de Sportvereniging Urk. Een voorbeeld van een echte vrijwilliger die in goede en slechte tijden zijn club bleef steunen.

Waarderingsprijs

Ieder jaar wordt er door het Comité Sportverkiezingen een waardering- of stimuleringsprijs uitgereikt. Deze keer viel de eer te beurt een de SGS (Steungroep Sportvereniging Urk). Deze club ondernemers heeft zichzelf opgeheven en smelt per 1 januari aanstaande samen met de nieuwe businessclub van deze vereniging. De SGS heeft de plaatselijke voetbalclub jarenlang financieel gesteund, ook in tijden dat de club er erg beroerd voor stond. Daardoor kon het voetballen op Urk gewoon blijven doorgaan.

Senior sporter

Drie jaar lang had burgemeester Jaap Kroon tussen de regels aangegeven dat de lokale organisatie van de sportverkiezingen er goed aan zou doen om een nieuwe categorie in het leven te roepen: senior sporter. Jaap Kroon is een goede jeu de boulesspeler en is niet meer de jongste. Hij kreeg zijn zin, maar had niet verwacht dat hijzelf de eer te beurt zou vallen om als eerste senior sporter deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Deze prijs was meteen ook een knipoog naar het afscheid van hem als burgmeester van de Gemeente Urk. Voorzitter Fokke Geert Hoekstra roemde de plezierige samenwerking met de gemeente en de persoon Jaap Kroon. Hij was alle keren aanwezig om de prijs aan de ploegen uit te reiken.