Rikus ten Napel Rikus ten Napel
0

Orca's met één been in Promotiedivisie

De mannen van Habitop/Orca's hebben vrijdagavond met ruime cijfers gewonnen van Virtus. In het eerste duel in de halve finale van de play-offs in de Eerste Divisie werd met 87-67 gewonnen van Virtus uit Werkendam. Zaterdag moet het karwei in duel 2 afgemaakt worden en kan de ploeg na jaren afwezigheid terugkeren op het hoogste amateurniveau van Nederland, de Promotiedivisie.


Voor een kleine 300 toeschouwers, waaronder een buslading Werkendammers, kwam Virtus het beste uit de startblokken. Maar nog voor het einde van de eerste kwart had Orca's orde op zaken gesteld: 24-17.

De Urkers waren vooral onder de borden sterker, met dank aan Rikus ten Napel en Jesper Jobse. Orca's pakte veruit de meeste rebounds en Virtus kwam individueel tekort. Toch knokten de bezoekers zich in de tweede kwart nog een keer terug. Een gat van 13 punten werd terug gebracht tot zes. Maar voordat Virtus kon beseffen dat het weer meedeed, schakelde Orca's een tandje bij. Ruststand: 45-32.

In het derde kwart liep de thuisploeg vrij makkelijk uit. Virtus begon conditioneel tekort te komen en werd soms slordig. Het gat werd twintig punten: 71-51.
Jelle HoekmanIn de slotfase van de wedstrijd wist Orca's het gat makkelijk in stand te houden, maar had het ook nog iets verder uit kunnen lopen door minder aandacht aan de arbitage te besteden. De scheidsrechters floten scherp en soms ondoorgrondelijk. Ook een van de vrijwilligers achter de jurytafel kreeg daarmee te maken, toen hij weggestuurd werd omdat hij 'steeds lachte' als arbiters een beslissing doorgaven. Toen een van de scheidsrechters zei dat de man 'normaal moest doen', kaatste die de bal door te zeggen dat hij zelf normaal moest doen en mocht hij vertrekken.

Virtus kon niet profiteren van alle tumult om randzaken. Het gat bleef uiteindelijk twintig punten: 87-67.

Morgen (zaterdag) wordt in Werkendam de return gespeeld. Als Orca's daar wint of verliest met minder dan twintig punten verschil, promoveert het team naar de Promotiedivisie. Tegen de winnaar van de duels tussen Den Bosch 2 en Den Helder wordt dan nog wel gespeeld om het kampioenschap van de Eerste Divisie.