De tribune was goed gevuld met Urkers in de Utrechtse sporthal. De tribune was goed gevuld met Urkers in de Utrechtse sporthal.
0

Orca's lange tijd de beste

Rijp voor de sloop. Dat was de tegenstander van Martho Flexwerk/Orca’s met nog vier minuten te gaan in het vierde kwart, met een stand van 54-72. Orca’s had een puike prestatie geleverd in de eerste wedstrijd van de Final Four en de buit leek binnen. Tot Cangeroes in eigen huis een eindsprint inzette en het nog best spannend werd. Eindstand 72-78. De winst was binnen, maar na afloop leek Orca’s teleurgesteld en vierde Cangeroes een morele overwinning.

Coach Edwin Reijenga kon er met zijn pet niet bij. ,,Vooraf had ik getekend voor zo’n stand, nu baal ik dat we een voorsprong van twintig punten zo uit handen geven. We zijn 37 minuten lang de beste van het veld geweest en dan moet je het op het laatst niet zo weggeven.’’

Een flinke supportersschare ondersteunde Orca’s in de sporthal in Utrecht. Fans uit Urk, maar ook uit Rotterdam, Almere en Den Haag schaarden zich achter de ploeg. De geblesseerde Rikus ten Napel was terug van weggeweest en hóe. Ten Napel was overal, met fakeshots, steekpasses en blocks, pakte verdedigende rebounds en noteerde menig inside-score.

 

Nederlagen vergeten

Orca’s had het in het begin van de wedstrijd echter best moeilijk met de strakke verdediging van Cangeroes. De stand bleef gelijk opgaan en in het tweede kwart vond Orca’s de vorm van weleer terug. De laatste twee nederlagen leken vergeten, de ploeg stond als een team te basketballen. Verdedigend en aanvallend was Orca’s goed bezig en dat leidde tot een ruststand van 35-41.

In het derde kwart bouwde Orca’s de score voorzichtig uit. De scheidsrechters speelden deze wedstrijd een té belangrijke rol en dat resulteerde onder meer in frustratie bij beide teams en technische fouten. Cangeroes had echter meer last van de arbitrage en dankzij vier verzilverde vrije worpen van Jesper Jobse en een goede actie van Jelle Hoekman kroop Orca’s voorbij de tien punten voorsprong.

Coach Edwin Reijenga scherpt zijn spelers in de time-out. De Urker ploeg had een daverende start in het vierde kwart. In no time stond er een stand van 46-63 op de borden. Een paar minuten later stond het 54-72 en was de Utrechtse ploeg rijp voor de sloop. Niets was minder waar, want met nog drie minuten te gaan gooide Cangeroes er drie driepunters in en een paar scores op rij. Bij de thuisploeg lukte alles en Orca’s bood geen tegenstand. Gelukkig voor de Urker ploeg klonk de zoemer bij een stand van 72-78 en was de eerste overwinning een feit. Coach Reijenga is echter niet bezorgd voor de return komende zaterdag op Urk. ,,Deze tegenstander wordt thuis geen probleem voor ons. Wij zijn de betere ploeg en dat gaan we laten zien ook.’’

 

Topscorers

Rikus ten Napel, 20 pnt

Jesper Jobse, 18 pnt

Yentl Ellens, 15 pnt

Jelle Hoekman, 10 pnt