Urk struikelt over FC Omniworld

Sport
De snelle voorsprong van Urk leek een remmende werking te hebben op de ploeg. De ploeg van René Bakhuis had moeite met de ruimte die er na de snelle openingstreffer op het middenveld ontstond. FC Omniworld had de juiste balans ook nog niet te pakken, maar kwam in het eerste deel van de Amstel Cupwedstrijd wel langszij. Individuele fouten en een conditionele achterstand van de Urker spelersgroep leidden uiteindelijk tot een afgetekende, maar toch wat geflatteerde overwinning van de nieuwbakken betaald voetbalclub.De van Staphorst afkomstige Paul Smid kan zich geen beter debuut bij Urk wensen. Al na twee minuten beroerde hij de bal zo subtiel met zijn hoofd dat doelman Beau Molenaar kansloos was. De schrik sloeg FC Omniworld-trainer Jan Schulting om het hart. “Wij waren in het begin niet scherp genoeg. De ploeg stond niet goed. Tegen een topamateurclub als Urk moet je vanaf het begin attent zijn”, zegt hij.
Het duurde even voordat FC Omniworld naast Urk kwam. Nadat scheidsrechter Winter twee keer geel had getrokken voor twee spelers van Urk en een van FC Omniworld gaf de thuisclub het heft volledig uit handen. De middelste linie was niet meer in balans en vanaf de linkervleugel kwam amper een bal voor het doel. Het gevolg was dat Paul Smid langdurig op een eiland speelde. Zijn collega Ramon Luyten kon van de ruimte achterin bij Urk profiteren met een doelpunt.
Niet veel later kreeg Jan Kramer een uitgelezen kans om zijn ploeg opnieuw aan de leiding te brengen. In plaats van een paar meter door te lopen naar het doel van de tegenstander schoot hij van net buiten de zestien slap op Beau Molenaar. De routinier was als linkerspits opgesteld omdat Kees Wakker niet aan de aftrap kwam, maar kon als aanvaller geen potten breken.
Achterin bij Urk liep het ook niet altijd even goed. De buitenspelval werd veelvuldig open getrokken, maar Klaas Schrijver en Jelle Loosman bleven te vaak hangen en stapten op het verkeerde moment uit. Tot aan de rust had dat geen gevolgen voor het wedstrijdverloop.

Aanpakken
Jan Schulting kon wel een lijst met dertig punten van tekortkomingen bij zijn ploeg opnoemen. “Maar je moet niet vergeten dat wij een nieuwe ploeg hebben die nog veel moet leren. Wij zijn er nog lang niet, ook na de winst op Urk niet. De positieve dingen benadrukken heeft vaak meer zin”, zegt hij. Toch hadden zijn aanwijzingen wel succes.
Terwijl bij Urk Jan Kramer en Claus Brouwer steeds vaker te laat kwamen, sloeg FC Omniworld toe. De Urker defensie was uit elkaar gereten en daarom had Marcel Huisman vrije doorgang. “Dat was nu precies het verschil met ons. FC Omniworld strafte in de tegenstelling tot ons de fouten wel af en wij maakten er te veel. En een tegenstander als deze legt die tekortkomingen genadeloos bloot”, zegt Rene Bakhuis.
Nadat Kees Wakker en Pieter Tol in het veld waren gekomen, ging Urk plotseling veel meer naar voren spelen. FC Omniworld scoorde eerst 1-3 uit een buitenspelpositie, maar hierna was het Urk dat de toon aangaf. FC Omniworld hees de stormbal en er werd met man en macht verdedigd. Urk kwam niet meer tot scoren, maar het publiek liet zich duidelijk horen. Een waardering voor de speelwijze die Rene Bakhuis voor ogen heeft. In de laatste minuut was er nog een uitval van FC Omniworld die meteen tot een doelpunt leidde. De treffer was alleen van belang voor de statistieken. “Wij hebben nog niet goed gespeeld. Er is nog veel werk te doen, maar wij zijn wel door naar de volgende ronde”, zegt Jan Schulting.
Deze wedstrijd toonde nog maar weer eens aan dat de amateurclubs zo vroeg in het seizoen te kort komen tegen BVO’s die al weken trainen en al heel wat wedstrijden meer hebben gespeeld. Als de KNVB doorkrijgt dat er een andere opzet moet komen, dan hebben de amateurs veel meer kans om de volgende ronde te halen. En dus is er een eerlijker strijd. “Als amateurclub ben je bijna altijd in het nadeel. Ook met arbitrale beslissingen.Want zeker een doelpunt was buitenspel en de manier waarop de scheidsrechter optrad tegen spelers van FC Omniworld liet zien dat wij wat dat betreft in het nadeel waren. Ik wil zeker niet de schuld van het verlies in zijn schoenen schuiven, maar het viel wel op dat sommige beslissingen in ons nadeel waren”, besluit Rene Bakhuis.

Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Fokke Jan Gnodde, Teunis Kramer, Jelle Loosman, Klaas Schrijver, Randy Jelies, Pieter Ras, Claus Brouwer (72. Pieter Tol), Harm ten Napel, Paul Smid, Jan Kramer (72. Kees Wakker).
Scoreverloop: 2. Paul Smid 1-0, 25. Ramon Luyten 1-1, 59. Marcel Huisman 1-2, 78. Edwin van Ankeren 1-3, 90. Hussain Ouhsaine Ouichio 1-4.
Kaarten: geel voor Fokke Jan Gnodde (Urk), Claus Brouwer (Urk), Juan Vidma (FC Omniworld).
Toeschouwers: 1.200.
Scheidsrechter: M. Winter.

Uitslagen eerste ronde:

UDI ‘19/Beter Bed - Capelle n.n.b.
Argon - HFC Haarlem 0-1
Schijndel/SBA Euro - Sparta 0-5
SHO - Jong PSV 0-1
Unitas’30 - Fortuna Sittard 0-4
Elinkwijk - FC Utrecht 0-10
Groesbeekse Boys - ADO Den Haag 0-12
ADO ‘20 - Excelsior ‘31 1-2
NEC (Ama) - Excelsior 1-4
De Treffers/Kegro - Baronie 2-1
WHC - FC Emmen 3-4 n.v.
Sparta ‘25 - NEC 0-7
Ter Leede - FC Groningen 0-1
AFC - De Graafschap 0-2
DCG - Heracles Almelo 0-3
Drachtster Boys - WSV 0-3
OJC - VVV-Venlo 0-6
Nijenrodes - FC Zwolle 0-7
Excelsior Maassluis - FC Den Bosch 2-1
Gemert - RBC Roosendaal 2-1
Be Quick G. - AGOVV Apeldoorn 2-3 n.v.
EVV - FC Dordrecht 1-4
SC Joure - Jong Ajax 0-2
Turkiyemspor - Rijnsburgse Boys 0-1
Kozakken Boys - RKC Waalwijk 0-4
VOS - ASWH 0-5
FC Vinkenslag - NAC Breda 0-6
HSC ‘21/Brein - Stormvogels/Telstar 1-0
Harkemase Boys - Vitesse 1-4
Quick Boys - FC Twente 0-2 n.v.
Nuenen - Helmond Sport 0-8
WKE - Cambuur Leeuwarden 1-4
VUC -MVV 1-4 n.v.
IJsselmeervogels - BV Veendam 1-3
Urk - FC Omniworld 1-4
Hoek - FC Eindhoven 0-3
Ajax (Ama) - Go Ahead Eagles 0-4
Triborgh - Roda JC 0-5
ACV - FC Volendam 1-3
Westlandia - TOP Oss 2-4 n.s.

Loting tweede ronde:

Jong Ajax - Cambuur Leeuwarden
Fortuna Sittard - FC Twente
ADO Den Haag - Jong PSV
Emmen - winnaar UDI’19 - Capelle
RKC Waalwijk - TOP Oss
WSV - Helmond Sport
Vitesse - AGOVV
Excelsior - NEC
Roda JC - Rijnsburgse Boys
De Graafschap - FC Omniworld
FC Dordrecht - Gemert
HSC’21 - FC Eindhoven
FC Groningen - Sparta
ASWH - FC Utrecht
FC Zwolle - NAC Breda
De Treffers - Excelsior’31
Haarlem - MVV
Heracles - Go Ahead Eagles
Excelsior Maassluis - VVV
Volendam - Veendam

De clubs die Europees voetbal spelen (PSV, Ajax, Feyenoord, SC Heerenveen en Willem II) stromen vanaf de achtste finales in het toernooi.