Urk krachteloos tegen ACV

Sport
Het contrast was groot in de catacomben. In de kleedkamer van ACV werd het clublied uit volle borst meegezongen ter gelegenheid van de eerste winst van dit seizoen. Een aantal spelers van Urk zakte in de gangen op de grond, lurkend aan een ‘sjekkien’. De rest zat met gebogen hoofd naar de grond te staren. ACV was de betere ploeg, maar de manier waarop de ploeg van René Bakhuis zich iedere keer liet verrassen zal de trainer uit Groningen ongetwijfeld hoofdpijn bezorgen. De bezoekers speelden slimmer en geconcentreerder, Urk kon geen creativiteit aan de dag leggen om ACV over de knie te kunnen leggen.De openingsfase bood in eerste instantie nog wel perspectief voor Urk, maar al snel liet de ervaren tegenstander blijken dat het deze middag inderdaad voor de punten naar Urk was gekomen, zoals trainer Gerrie Benes eerder al had aangekondigd. “Een andere keus is er niet, wij moeten punten pakken”, hield hij zijn spelers voor. Die vertaalden de wens van de oefenmeester in een enorm stuk werklust, die er uiteindelijk toe leidde dat zijn spelers elkaar moeiteloos konden vinden. De combinatie van werklust en tactische slimheid bleek te veel voor Urk.
De bezoekers profiteerden al na een kwartier van een de talloze dekkingsfouten in de Urker laatste linie, die nog steeds geen slot op de deur heeft. Het was voor de aanvallers van ACV vrij simpel om zelfs bij lange ballen alsnog in balbezit te komen. Vooral in de zones werd er vaak verkeerd gedekt bij Urk. Aanvallend kon de ploeg van René bakhuis ook niet uit de voeten, op een enkele keer na toen Jelle Loosman de paal raakte.
Urk dacht alleen maar aan de gelijkmaker zonder zich te beseffen dat ACV voorin een paar slimme, snelle aanvallers heeft staan. Als een daarvan ook nog eens Ruud Jalving heet, moet het dus dubbel opletten zijn. Maar de thuisclub verwaarloosde de aandacht en werd meteen afgestraft. Urk keek apathisch toe toen de bal voor de tweede keer achter Cornelis Koffeman verdween.
De spits van Urk, Paul Smid, had het al een poosje dubbel zwaar. Als er al eens een bal in zijn richting werd geschoten, had hij gelijk twee tegenstanders in zijn nek hijgen. Daarbij werd lichamelijk contact van Asser zijde niet geschuwd. Het ontging scheidsrechter Westland volledig. Toch kreeg de Urker aanvalsleider veel te weinig ballen aangespeeld. Daarvoor was het middenveld bij zijn ploeg te statisch. Een probleem overigens waar de hele ploeg last van leek te hebben. De linies vonden elkaar niet genoeg om ACV angst in te kunnen boezemen.

Hoop
Na de snelle aansluitingstreffer in het begin van het tweede deel van de wedstrijd was er reden genoeg om te denken dat Urk de mouwen zou gaan opstropen. Maar kort nadat Paul Smid voor 1-2 had gezorgd, sloeg ACV opnieuw toe. Weer was er geen dekking en werden er dezelfde fouten gemaakt als voor rust. De fout van Cornelis Koffeman, voorafgaande aan de treffer, was typerend voor het spelen van Urk: niet zelfverzekerd en ongeconcentreerd. “Een gevolg van het feit dat wij niet scherp waren. Dat was vanaf de aftrap al zo. Je probeert in de rust bij te sturen, je scoort meteen na de hervatting, maar wij geven het toch vrijwel direct daarna weer uit handen”, zegt René Bakhuis.
Intussen begon Urk steeds vaker energie te steken in het laten mislukken van het debuut van scheidsrechter Westland. In plaats van de mouwen op te stropen werd het collectieve falen op de arbiter afgewimpeld. Dat zoiets een negatieve uitwerking heeft, mag toch al langer bekend zijn bij de ervaren spelers van Urk. Daarnaast werd vaker lichamelijk contact met de tegenstander gemaakt. Dat ACV daar gretig gebruik van maakte door blessurebehandelingen af te dwingen, drong niet tot de Urker spelersgroep door. René Bakhuis: “Als je steeds te laat bent is de tegenstander altijd een stapje eerder bij de bal. Wij waren niet scherp en dat wordt dan op een verkeerde manier aangepakt. In plaats van met het mes in de schoenen te spelen, worden er veel individuele fouten gemaakt. Wij misten het vernuft om de wedstrijd naar onze hand te zetten. En toch vond ik ACV niet bijster goed spelen.”
Urk kwam door harder te werken en het benutten van een strafschop nog wel op 3-3, maar de knullige manier waarop de defensie de deur vervolgens probeerde dicht te houden was voor René Bakhuis om laaiend over te worden: “Je doet jezelf echt heel veel tekort als je zo speelt. Dat kan ik maar moeilijk verwerken.”
Vlak voor tijd sloeg het slimme ACV nog een keer toe. Ype Jansma maakte zijn reputatie als goaltjesdief waar. Urk probeerde nog wel aan te zetten, maar echt gevaarlijk werd het niet meer voor het doel van keeper Ronald van Klinken, die international Arjan Langeveld op de reservebank had gedwongen.

Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Siemen Lindeboom, Teunis Kramer, William Visser (65. Pieter Ras), Kees de Boer, Randy Jelies, Claus Brouwer, Jelle Loosman, Harm ten Napel (74. Jan Kramer), Paul Smid (65. Steven Korf), Kees Wakker.
Scoreverloop: 15. Erwin van Wijk 0-1, 34. Ruud Jalving 0-2, 46. Paul Smid 1-2, 49. Ruud Jalving 1-3, Pieter Ras 2-3, 80. Claus Brouwer (pen.) 3-3, 85.Ype Jansma 3-4.
Kaarten: geel voor Mark Marring, Ronald van Klinken (ACV), Kees Wakker (Urk).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: R. Westland.