Watersporters behalen goud

Sport
Vijftig jaar geleden, op 10 januari 1964, kwamen 22 zeilliefhebbers samen in het toenmalige Wapen van Urk. Met deze eerste bijeenkomst luidden ze de start in van Watersportvereniging ‘De Zuiderzee’. Vrijdag mag de levendige vereniging haar gouden jubileum vieren.
Aan een grote tafel in Het Haventje van Urk zitten Teun Bakker, Co Wakker, Maarten Post en Henk van Slooten. Samen met Fred Brouwer vormen zij de jubileumcommissie van Watersportvereniging ‘De Zuiderzee’. De locatie is niet zomaar gekozen, hier is het allemaal begonnen. Onder leiding van wijlen ‘zeilgoeroe’ Gerrit Woord startte de vereniging, die als doel had en heeft watersport in de breedste zin van het woord te beoefenen en te bevorderen. Een vereniging met zo’n tweehonderd leden – waaronder een flinke jeugdafdeling. Een vereniging waarbij zelfwerkzaamheid hoog in het vaandel staat.


Zeilers

De watersportvereniging bestaat voornamelijk uit zeilers, maar alle watersporters zijn welkom. Zo heeft ‘De Zuiderzee’ ook motorbootbezitters in haar midden en organiseerde de vereniging in het begin ook zwemwedstrijden. ,,De eerste was van de vuurtoren naar ’t vuurtjen”, vertelt de commissie. 


Eigen jachthaven

Een jaar na de oprichting opende ‘De Zuiderzee’ haar eerste eigen jachthaven. De leden bouwden samen de steiger, gemaakt van oud steigerhout. ,,Dat is altijd de kracht van de vereniging geweest: samen doen. Of het nu om het uitbreiden van de loods ging of om de winterberging. Wanneer de boten in het najaar naar de oude botenloods moesten, huurden we een kraan voor een dag. De eerste keer gebeurde het trouwens met de giek van een kotter. Samen haalden we binnen een dag zo’n vijftig boten uit het water. Rond zes uur ’s morgens, voordat de markt op De Hofstee begon, reden we met de hele optocht naar de botenloods. Soms moest onderweg nog even wat gelast worden aan één van onze eigengemaakte karren. Deze operatie bezorgde ons elke keer weer slapeloze nachten.” Sinds 2005 heeft de vereniging een loods aan het Keteldiep – dicht bij het water – en is het een kwestie van een weg oversteken.  


Herinneringen

Ondertussen stromen de oud-leden Henk Smit, Albert Post, Albert Wakker en Louw Meun één voor één binnen en komen de herinneringen langzaam boven. Over de eerste vergaderingen in de Willem Barentsz en de verschillende onderkomens van de boten, voordat de botenloods er was. Over de noodzaak van jeugd en de oprichting van de jeugdafdeling. ,,Het eerste bootje, de Pluis, stelde niks voor”, vertelt Louw Meun. Of de eerste vakantie. ,,Met een paar kleine boten voeren we het IJsselmeer op, terwijl er amper polders en dijken waren. We zetten gewoon koers.” Of die keer toen de vereniging in het begin een wedstrijd wilde organiseren. ,,Moesten we verplicht alle 2.500 mensen uit die klasse aanschrijven en dus 2.500 postzegels plakken. Het kostte de vereniging een vermogen en dat terwijl er maar één Urker meedeed.”


Geen dalen

In de afgelopen vijftig jaar heeft de watersportvereniging geen dalen gekend. ,,We zijn een stabiele en actieve vereniging.” Naast wedstrijden en de jeugdopleiding organiseert ‘De Zuiderzee’ diverse winteractiviteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van zeil- of motoronderhoud. Komend jaar staan er, in verband met het jubileum, diverse feestelijke activiteiten op de agenda.

Wie zich wil aansluiten bij WSV ‘De Zuiderzee’ wordt eerst donateur. Na drie jaar wordt gekeken naar de betrokkenheid van de donateur, waarop wordt besloten of iemand lid kan worden. ,,Zelfwerkzaamheid is bij ons erg belangrijk. De vereniging staat open voor iedereen, maar we verwachten wel dat iemand zich inzet”, aldus de commissie. ,,En”, waarschuwt Co Wakker, ,,als je eenmaal met het zeilvirus bent besmet, kom je er nooit meer vanaf.”

Nieuwjaarsreceptie

WSV ‘De Zuiderzee’ bestaat vrijdag 10 januari vijftig jaar. Van zes tot acht uur ’s avonds houdt de jarige vereniging een nieuwjaarsreceptie in Zalencentrum Irene. Tijdens deze bijeenkomst wordt het jubileumjaar officieel geopend en wordt de feestkalender voor het komende jaar gepresenteerd. Ook krijgen bezoekers een film te zien over 45 jaar WSV ‘De Zuiderzee’ en worden de notulen van de oprichtingsvergadering voorgedragen. Leden, oud-leden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.