In blessuretijd beslist Jelle de Boer de wedstrijd definitief.
In blessuretijd beslist Jelle de Boer de wedstrijd definitief. Foto: Het Urkerland

Verslag: Urk wint verdiend van ONS Sneek

Sport

Had Urk de mentale tik van de nederlaag tegen Eemdijk verwerkt? Die vraag hield veel supporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen ONS Sneek bezig. Het elftal van trainer Gert Jan Karsten liet dinsdagavond zien over meer dan voldoende mentale weerbaarheid te beschikken.

Met drie kwartier vertraging, een van de assistenten van scheidsrechter Boringa haakte tijdens de warming-up geblesseerd af en de vervanger moest uit Heerenveen komen, werd er afgetrapt in Sneek. De start van Urk was flitsend. Na zes minuten soleerde Klaas Romkes vanaf links het strafschopgebied van ONS Sneek binnen en schoot in de verre hoek raak. De Urkers roken bloed en wilden de wedstrijd snel beslissen. Het moest echter op zijn hoede blijven voor de snelle omschakeling van de thuisploeg. Na een kwartier spelen moest Richard Strijker met een katachtige reflex de gelijkmaker voorkomen. Ook in de tweede helft was hij tot twee keer toe een sta-in-de-weg voor de aanvallers van ONS. Urk nam even gas terug, zette de verdedigende organisatie weer goed neer, met als resultaat dat er voor de aanvallers van de gastheren tijdens het vervolg van het eerste gedeelte niets meer te halen viel.

Halverwege de eerste helft kreeg Klaas Romkes een grote mogelijkheid de voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet ging rakelings naast. Tien minuten voor de pauze schreeuwde heel Urk om een strafschop na een overtreding op Lucas Schraal, maar scheidsrechter Boringa vond dat de overtreding net buiten het strafschopgebied was gemaakt. De vrije trap leverde niets op. Vlak voor het rustsignaal vloog een kopbal van Klaas Romkes rakelings over de lat.

Na de pauze veranderde er niets aan het spelbeeld. Urk viel aan, ONS Sneek gokte op de counter. Na tien minuten spelen in het tweede gedeelte wisselde Gert Jan Karsten zijn complete voorhoede. ,,Met drie frisse krachten wisten we volop druk te houden op de verdediging van Sneek en gaven we ze zodoende bijna geen kans tot een fatsoenlijke aanvalsopbouw te komen¨, aldus de Urker trainer. Het was wachten op het moment waarop Urk de voorsprong zou vergroten. De Sneker verdediging stond een aantal keren op omvallen en had geluk dat een schot van Pieter Brands via de lat geen doelpunt opleverde. Een kwartier voor tijd leek Urk de rekening gepresenteerd te krijgen voor het missen van de vele mogelijkheden. Tot opluchting van iedereen die de ploeg een warm hart toedraagt, werd de treffer van de thuisclub afgekeurd wegens buitenspel.

Bij sommige spelers van ONS ging de conditie, getuige het aantal krampgevallen, een woordje meespreken. Urk zette nog een tandje bij tijdens de slotfase van de wedstrijd. Riekelt Nentjes teisterde, vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd, de lat boven doelman Tristan Boersma. In derde minuut van de toegevoegde tijd viel dan toch de bevrijdende tweede Urker treffer. Lucas Tol stuurde Jelle de Boer de diepte in. Oog in oog met de Sneker doelman faal de aanvaller niet en schoot beheerst de 0-2 in het doel. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het einde en konden de vele toeschouwers uit Urk een feestje vieren met de spelers.

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink, Klaas Kramer (79. Iede den Dulk), Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Hessel Snoek, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal (55. Jelle de Boer), Klaas Romkes (55. Pieter Brands), William de Boer (55. Lucas Tol)

Scoreverloop: 6. Klaas Romkes 0-1, 90+3. Jelle de Boer 0-2
Gele kaart: Niels Remco Nadorp, Patrick van der Veen (ONS Sneek), Iede den Dulk (Urk)

Scheidsrechter: J.S. Boringa