Het Urkerland

Beslissing over voetbal komt medio december

De tijd begint te dringen voor het amateurvoetbal. Het kabinet kon dinsdagavond het licht voor de herstart van de competitie nog niet op groen zetten. Dat zal half december het geval moeten zijn om het vervolg van de voetbalcompetities te kunnen waarborgen.

De KNVB is zwaar teleurgesteld, vooral nu besloten moest worden om de amateurclubs uit het bekertoernooi van het betaald voetbal te halen. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee zegt dat het een harde klap voor de amateurs is: ,,Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal. In de TOTO KNVB Beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaald voetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren. Rest ons nu niets meer dan vooruit te kijken. We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen.''

Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen. ,,Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo'n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten. Half december moeten we bepalen of de competities half januari kunnen worden hervat, of dat de opzet hiervan moet worden ingekort.''

De KNVB heeft meteen aangekondigd dat de overgebleven amateurclubs uit de TOTO KNVB beker worden gehaald. Dit om het verloop van de bekercompetitie van het betaald voetbal niet te ontregelen door af te wachten of en wanneer het licht voor de amateurs op groen wordt gezet. De amateurclubs zullen hiervoor een financiële compensatie krijgen. Of die vergoeding opweegt tegen de sportieve uitdaging die de amateurs nu kwijt zijn, valt nog te bezien.

De mededelingen van het kabinet die half december worden verwacht zullen ook bepalend zijn voor de KNVB, die dan moet beslissen of de amateurbekercompetities van de districten al dan niet door kunnen gaan.