Het Urkerland
0

De Flyer neemt revanche

De zeilers van Watersportvereniging de Zuiderzee konden twee keer aan de bak voor de onderlinge competitie. Op donderdagavond kozen vijftien schepen het ruime sop. Hoewel het er voor de Flyer van Cornelis Woord gunstig uitzag, bleken onder meer de C’est La Vie en Tik ‘m an Ouwe te sterk. De Flyer nam zaterdag revanche door de zesuurswedstrijd met 36,73 mijl te winnen.

De Flyer van Cornelis Woord nam donderdagavond meteen het voortouw, gevolgd door de Phanter van Piet Hoekstra en de Pieterman van de Gebroeders Visser. De harde wind eiste de nodige inspanning; de zeilen moesten dan weer op voor de wind en gereefd in de wind. De Flyer rondde als eerste de boei en zette koers richting de Rotterdammerhoek. De Tik ‘m an Ouwe van Peter de Heus ging na de UK 10 niet meteen overstag, maar voer nog even door. Daarmee kwam hij hoger te liggen en kon met ruime wind naar de volgende boei varen en sloot aan bij de eerste schepen. De Flyer lag nog altijd aan kop in de eerste klasse, maar de C’est la Vie van Jan Post kwam goed opzetten en nam de voorste positie over. De C’est la Vie wist die positie te houden en finishte als eerste. De Vela van Jan de Boer, het Drift van Geert Snijder en de Vrijer van Cees Kapitein kwamen vlak voor de haven op één lijn te liggen. De Vrijer nam het risico door als binnenste schip vlak voor de dam de haven in te ronden. Daarmee finishte hij vier seconden eerder, maar maakte wel schade. Uiteindelijk werd C’est la Vie eerste, gevolgd door Tik ‘m an Ouwe en het Drift.

In de tweede klasse werd de Zephyrus van Cees Romkes en zijn dochter eerste, gevolgd door de Vrijer van Cees Kapitein en het Robbetje van de familie Visser.

Zes uur zeilen
Zaterdag stond de zesuurswedstrijd op het programma. In zes uur tijd moeten zo veel mogelijk zeemijlen worden gemaakt. Diverse rakken mogen worden gevaren, maar elke boei mag maar twee keer worden gerond. Inzicht en tactiek zijn dus, naast snelheid, een vereiste. De Flyer van Cornelis Woord vertrok als eerste, gevolgd door de Nisos Orck van Albert Woord. De windkracht vijf, soms zes, leverde veel snelheid op. De Dehlicious van Klaas van Veen maakte met 37,38 de meeste zeemijlen, maar kwam te laat binnen. De Flyer van Cornelis Woord won met 36,73 mijl gevolgd door de C’est la Vie van Jan Post met 35,35 mijl.  Na berekening pakten de Vela en de La Mouette van Albert van Veen en Louk van Slooten de tweede en derde plek.
In de tweede klasse won de Mary Liz met 30,94 mijl, gevolgd door de Sailor van Cees Bakker en Jannetje Zeezicht van Wouter Kramer.  
Donderdag staat weer een avondwedstrijd op het programma van WSV De Zuiderzee.