Het Urkerland

SV Urk staat in Hard Gras

Historica Eva Vriend uit Emmeloord heeft voor tijdschrift Hard Gras een uitgebreid verhaal geschreven over SV Urk, dat dit jaar tachtig jaar geleden werd opgericht.

Hard Gras verschijnt elke twee maanden, het noemt zichzelf een voetbaltijdschrift voor lezers. De bekende journalisten Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk en Hugo Borst bepalen de koers van Hard Gras. Schrijfster en historica Eva Vriend werd gevraagd om in de geschiedenis van Urk te duiken. Dat leverde een fraai en uitgebreid verhaal op.

Vriend schrijft over de prehistorie van het Urker voetbal, met diverse groepjes die op het eiland tegen elkaar voetbalden. In 1940 volgde de oprichting van een echte voetbalvereniging, die in de jaren daarna furore maakte aan de wal, met postduiven die meteen na een uitwedstrijd werden los gelaten, de uitslag aan een poot bevestigd.

Voor dit artikel volgde Vriend het eerste elftal van SV Urk in de voorbereiding op het huidige seizoen en tijdens de eerste duels. Het levert een mooi beeld op van de nieuwe trainer Gert Jan Karsten, die probeert zijn stempel te drukken op een team waarin andere wetten gelden dan bij andere topamateurclubs. Ook clubiconen als Klaas Wakker en Jan Patat komen langs.

Eva Vriend schreef recent een boek waarin Urk ook een belangrijke rol speelt: 'Eens ging de zee hier tekeer', over de Zuiderzee en haar kustbewoners.

Hard Gras is nu verkrijgbaar in de boekhandel.