Het Urkerland

Urker hardloopduel in de polder

De 12-dorpenloop, het grote hardloopevenement dat elk voorjaar van dorp tot dorp trekt, was dit jaar vanwege corona voor de tweede keer afgelast. Afgelopen zaterdag was de oorspronkelijke datum. Twee Urker teams besloten de wedstrijd toch met elkaar aan te gaan.

Enkele maanden geleden ontstond het idee om met beide teams tegen elkaar te lopen. Een mooie confrontatie tussen hardlopers die in het verleden vaak boeiende duels uitvochten.

Met twee teams bleek de organisatie uiteraard een stuk eenvoudiger te zijn dan met de negentig teams die normaal gesproken meedoen. Zoals gebruikelijk vonden start en finish plaats op de Bosbaan van AV NOP in Emmeloord. Zaterdagochtend om negen uur stonden daar de lopers van twee teams klaar: Team De Corner en Quickjewels.

Het was prachtig loopweer en de hele dag zouden de twee teams elkaar redelijk in evenwicht houden. Het grote verschil was dat De Corner aan de start kwam met zes dames en zes heren en dat Quickjewels volledig uit heren bestond. Op het oog leek het er daarom niet altijd op dat de teams gelijk opgingen, maar omdat dames bij de 12-dorpenloop tien procent aftrek van hun tijd krijgen, zaten de tijden toch redelijk bij elkaar in de buurt.

Willen winnen was voor de deelnemers trouwens niet de grote motivatie om mee te doen. Het ging er in eerste instantie om dat er weer eens een echte wedstrijd gelopen kon worden. Een ervaring waaraan veel deelnemers hard toe waren na de vele trainingskilometers van de afgelopen tijd.

Vanuit Emmeloord werd eerst richting Luttelgeest gelopen en daarna met de klok mee langs alle polderdorpen én Urk, totdat vanaf Bant richting eindstreep gelopen kon worden. Op de etappe Tollebeek-Urk maakte Fokke Snoek nog even indruk door een snelle tegenstander te verslaan en een persoonlijk record te lopen. De Corner won, maar dat was eigenlijk bijzaak.