Het Urkerland

Urkers maken stappen in eredivisie

De drie Urker eredivisiebasketballers zijn tevreden. Bart van Schaik (21) startte onlangs voor het eerst in de basis voor Landstede Hammers, terwijl Lea Romkes (18) en Hennie van Schaik (17) bij Utrecht Cangaroes ook grote stappen blijven maken.

Bart van Schaik kreeg dit seizoen al steeds meer speeltijd van trainer Herman van den Belt en nu er in het team meerdere spelers geblesseerd zijn, startte de Urker basketballer al een paar keer in de basis. ,,Ik heb van de zomer hard gewerkt om fysiek sterker te worden. Het was ook echt nodig om die stap te maken en ik ben blij dat het zich nu uitbetaalt. Tot nu toe is dit mijn beste seizoen.'' Toch gaat het met het team van Landstede minder goed. De ploeg verloor vier van de vijf laatste wedstrijden.

In Utrecht valt het sterke spel van Lea Romkes op. Haar naam verschijnt steeds vaker met dubbele cijfers op de scoringsheets. ,,Het gaat lekker ja'', zegt ze zelf over haar optreden. ,,Ik ben bezig met afvallen om sneller te worden. Dat gaat goed.'' Utrecht Cangaroes bereikte als zevende ploeg de play-offs en moet dinsdag en donderdag aan de bak tegen 4Consult/Binnenland, de nummer twee van de eredivisie. De wedstrijden - een best of three - zijn via een livestream op de sites van de clubs te volgen.

Hennie van Schaik, ook goed bezig in Utrecht, ontving onlangs haar visum voor Amerika. Zij vertrekt deze zomer voor een opleiding en basketbalavontuur bij California State University Bakersfield. Van Schaik probeerde vorig jaar al naar Amerika te komen, maar door corona kon dit toen niet doorgaan.