Het Urkerland
De mannen van Sea Fresh worden in het zonnetje gezet met (v.l.n.r.): Rob Dragt (Rabobank), Jan Ras, Sjoerd Ras, Sjoerd Ras jr., Louwe Kramer (BKU), Albert Ras, Klaas Ras, Joost van Harten (Rabobank). De mannen van Sea Fresh worden in het zonnetje gezet met (v.l.n.r.): Rob Dragt (Rabobank), Jan Ras, Sjoerd Ras, Sjoerd Ras jr., Louwe Kramer (BKU), Albert Ras, Klaas Ras, Joost van Harten (Rabobank).
0

Top: Sea Fresh, Bastiaan Schoenen en Jan de Slager

De nieuwjaarsbijeenkomst van Bedrijvenkring Urk (BKU) kreeg vorige week in restaurant Het Achterhuis zoals altijd een feestelijk tintje: de onderneming, middenstander en starter van 2018 werden in het zonnetje gezet. Dit keer viel die eer te beurt aan respectievelijk Sea Fresh, Bastiaan Schoenen en Jan de Slager.


Naar aanleiding van de voordracht van BKU-leden boog de jury zich eind vorig jaar over de kandidaten voor de titel Onderneming van 2018. ,,Het was een lange lijst, met allerlei verschillende soorten bedrijven. Een jaarlijks terugkerende discussie is naar wat voor soort bedrijf we op zoek zijn en of de titel alleen voor 'grote' bedrijven bedoeld is. Met de verkiezing van De Vries Recycling vorig jaar hebben we laten zien dat dit geen vereiste is. In de afgelopen veertien jaar hebben we diverse maritieme en visserijgerelateerde bedrijven de prijs zien winnen, maar nog maar één keer won een echt Urker visbedrijf, namelijk Dayseaday in 2014'', vertelt BKU-voorzitter Louwe Kramer. ,,In de afgelopen jaren zijn er veel bedrijven geweest die flink geïnvesteerd hebben, waar grenzen iedere keer weer verlegd werden. Daarom hebben we besloten om weer een visbedrijf aan te wijzen als winnaar. Na lang wikken en wegen heeft de jury een unaniem besluit kunnen maken: Sea Fresh. De onderneming en de ondernemers achter dit bedrijf zijn al jaren een begrip in de visindustrie. Door hard werken en het maken van goede strategische keuzes is een prachtig bedrijf opgebouwd, dat nog steeds groeiende is. De bouwplannen voor 2019 liggen al klaar, terwijl de ondernemers zich maatschappelijk ook niet onbetuigd laten in bijvoorbeeld het kerkenwerk en de Urker sportwereld.''Winnende middenstander


Vertegenwoordigers van de detailhandelsverenigingen mochten namen voor de titel Middenstander van het jaar inleveren. Die voordrachten gaven richting aan de keuze van de jury. ,,Hiermee is dit een prijs van en voor de Urker middenstanders.'' De titel ging dit jaar naar Bas en Cobie Romkes van Bastiaan Schoenen, ondernemers met lef en visie, aldus de jury. ,,In 2012 werd de zaak overgenomen van een echtpaar dat na veertig jaar wilde stoppen. Een schoenenzaak, een begrip op Urk en daarmee geen sprong in het diepe. Maar Bas en Cobie trokken hun eigen plan en namen, na een periode van huren, vorig jaar het pand over. Daarmee hebben ze laten zien over lef en visie te beschikken, want waar de reguliere middenstander het steeds moeilijker heeft om op te boksen tegen de internetwinkels moet je wel sterk in je schoenen staan om zo'n stap te zetten. De zaak werd in het afgelopen jaar flink onder handen genomen en kreeg een fris, strak en modern uiterlijk. Het ondernemerschap van dit echtpaar is een mooi voorbeeld voor de totale middenstand op Urk. ''Slager wint startersbattle


Jan de Slager is verkozen tot Starter van het jaar tussen alle deelnemers van de startersbattle. Hieraan deden ook Shapers Fitness, Vox Cura en Blue Harvest mee. Op basis van punten van de vakjury (100 procent), online stemming (50 procent) en een stemming onder de aanwezigen op de nieuwjaarsbijeenkomst (50 procent) won Jan de Slager de verkiezing. ,,Vooral de online stemming leverde Jan een hoop punten op.'' De nieuwe deelnemers aan de startersbattle voor dit jaar zijn Evert Bos Coaching, De Ridder Consultancy, Alie Post Schoonheidssalon en Jan's Design.