Het Urkerland
Ondernemer Meindert Kramer voor zijn cafetaria in Wijk 2, rond het jaar 2001.
0

25 jaar cafetaria 'De Bolder'

Het was de eerste Urker cafetaria die bezorgde, en dit bleek een gat in de markt. De zaak in de kern van het Oude Dorp is al jaren een begrip voor veel plaatsgenoten.

Kwalitaria De Bolder bestaat deze week 25 jaar. Eigenaar Meindert Kramer kijkt terug op deze kwarteeuw. ,,Ik wist altijd al dat ik was voorbestemd voor de horeca.'' 

Hij werkte al bij snackbar De Dolfijn en zat op de koksschool. In 1996 werd een eigen cafetaria in Wijk 2 een feit. Meindert weet nog goed hoe zijn Kwalitaria-collega's in de rest van het land dachten over het feit dat hij gelijk ging bezorgen. ,,Ze vonden het heel raar. Zij zijn vijf jaar geleden pas gaan bezorgen en de Urker Kwalitaria doet dit nu al 25 jaar.'' Een terugloop aan animo om bestellingen te laten bezorgen heeft hij sindsdien niet ervaren.

Frikandel onaantastbaar

Het assortiment van de cafetaria is volgens Kramer de laatste jaren meer divers geworden. ,,In onze beginjaren bestond het menu van een doorsnee cafetaria alleen maar uit patat en een paar snacks. Wij hadden al hamburgers uit de frituur en pizza's die we verkochten.'' Hij merkt dat Urkers traditioneel zijn in hun snackkeuze en dat ook blijven. ,,Urk is een frikandellendorp. De frikandel-/kroketverkoop is buiten Urk ongeveer gelijk, maar de verkoop hier plaatselijk is denk ik 90 procent frikandel en 10 procent kroket. Dat is opvallend.''

Deze week zijn er diverse acties bij Kwalitaria De Bolder vanwege het 25-jarig jubileum. Vrijdagmiddag tussen twee en vier uur kunnen kinderen hun kleurplaat voor de kleurwedstrijd inleveren en krijgen ze een traktatie. Ook is Sinterklaas aanwezig. De Bolder is vrijdagavond langer open en tussen 22.00 en 24.00 uur gaat alle omzet naar Pink Ribbon: een stichting die strijdt tegen borstkanker. Dit doel heeft momenteel een extra betekenis voor de familie Kramer.

Lees meer over 25 jaar cafetaria 'De Bolder' in het Urkerland van donderdag 2 december.