Vissorteerders in Visveiling Urk
Vissorteerders in Visveiling Urk

Verzet tegen komst sorteermachines in afslag

Zakelijk
De vissorteerders die actief zijn binnen Visveiling Urk, verzetten zich tegen de plannen om over te schakelen op sorteermachines. Ze stellen dat de nieuwe manier van werken zowel voor hen, als voor de vissers negatief zal uitpakken. En ze verwijten de afslagdirectie te weinig openheid van zaken te geven en de beslissing er door te drukken. De afgelopen twee maanden werd proefgedraaid met een sorteermachine. Volgens de Combinatie van Vissorteerders zijn de resultaten van die proef ‘ronduit negatief’. ,,Ook heeft een door ons ingeschakelde accountant geconcludeerd dat de machine niet rendabel is te maken.”
De 170 vissorteerders vrezen dat met de komst van de sorteermachine een groot deel van hen overbodig zal worden. Ook zou het werk meer gespreid moeten worden over de week, terwijl het merendeel van het werk nu nog op maandag en vrijdag plaatsvindt. Dat zou niet alleen slecht zijn voor veel vissorteerders, die doordeweeks ander werk doen, maar ook voor de visserij, zo betogen zij: ,,Vijftienduizend kisten verwerken op één dag zal tot het verleden behoren. De vloot zal gespreid moeten aanvoeren, waarbij de afslag bepaalt wanneer vissers moeten aanlanden.” 
De afslagdirectie zou niet ingaan op de bezwaren van de vissorteerders en een te positief beeld schetsen in de richting van de aanvoerders. Die vergaderen deze zaterdag over de plannen. ,,Daarom dagen wij de directie uit om onze argumenten te weerspreken in een open vergadering, waarin wij onszelf en onze standpunten kunnen verdedigen. Nu komt de machinebouwer zijn product verdedigen. Dat is hetzelfde als een slager die zijn eigen vlees keurt.”
 

‘Meer schol, lagere prijzen’

,,Het  is tegen mijn principe om dit soort discussies via de media te voeren”, zegt Dick Schutte, voorzitter van de beheerscoöperatie van Visveiling Urk. ,,Ik ga daarom dan ook nu geen inhoudelijke reactie geven via de krant op het bericht van de Combinatie.”
Schutte wil wel uitleggen dat de plannen zijn ingegeven doordat de aanvoer van schol de afgelopen jaren fors is toegenomen en dat tegen lagere visprijzen. ,,En de verwachting  is dat de hoeveelheid schol nog flink zal toenemen, met lage visprijzen ten opzichte van enkele jaren geleden. Er  zal  daardoor nog meer sorteerwerk verricht moeten, tegen een sorteervergoeding die nu al sterk onder druk staat. Kortom meer werk tegen een  gemiddeld lagere opbrengst per uur.”