Afbeelding
Foto:

Balk Shipyard komt in Chinese handen

Zakelijk

Het Chinese Zhongying International Holding Group heeft de aandelen van Balk Shipyard overgenomen. Volgens directeur Daan Balk (53) kan op die manier doorgegroeid worden in een markt waarin groot, groter, grootst op dit moment het motto is.

Het besluit is genomen na een proces van tweeënhalf jaar: ,,De markt voor superjachten groeit hard. Voorheen zat onze niche op schepen van 40, 50 meter. Nu gaan de meeste aanvragen over 70 meter. Het is voor ons kiezen: of klein blijven of het gas erop en meegroeien. Met de nieuwe eigenaar kiezen we voor dat laatste.”

Het is de bedoeling dat het 224 jaar oude familiebedrijf ook in de toekomst door de familie Balk gerund blijft worden, maar dat met Chinese steun in de toekomstige buitendijkse haven stevig doorgegroeid kan worden. Balk krijgt daar 200 meter kaderuimte en verwacht een keer zo groot te worden: ,,We kunnen straks jachten tot 80 meter aan. En als we het hier goed blijven doen, dan verwacht ik dat de bemoeienis vanuit China minimaal zal zijn.”

Zhongying is een bedrijf dat in diverse sectoren actief is. Het wil ook in China jachten bouwen en daarbij gebruikmaken van de kennis van Balk: ,,Nederland is toonaangevend in deze branche. Op deze manier worden we dus een coach in het proces dat zich in China ontwikkelt. En als de Chinese jachten eenmaal deze kant opkomen, is het handig dat ze bij ons terecht kunnen voor onderhoud. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”