Geohita timmert aan de weg met warmtenetten

Zakelijk

Het Urker bedrijf Geohita realiseert op steeds meer plekken in het land kleinschalig warmtenet. Dat is een alternatief voor een individuele warmtepomp.Geohita is opgericht door de Urker bedrijven Totec Installatietechniek en projectontwikkelaar OVT Ontwikkeling. Een warmtenet is een collectieve oplossing om woningen zonder gasaansluiting te verwarmen en te koelen. In plaats van in elke woning een lucht-water warmtepomp te plaatsen, wordt bij dit systeem in een aparte ruimte het systeem voor een serie woningen of een heel appartementencomplex geplaatst.


Voordeel van het systeem is dat binnen de woningen ruimte bespaard wordt en er geen hinder is van trilling of geluid. Geohita maakt gebruik van bodemwarmte en kan ook restwarmte inzetten.


Op Urk zijn tot nu toe al twee warmtenetten van respectievelijk 7 en 16 woningen door Geohita gerealiseerd. Ook appartementencomplex De Kroon zal worden verwarmd en gekoeld met een kleinschalig warmtenet van Geohita. Het gaat daarbij om dertig appartementen, die momenteel gebouwd worden door een aannemerscombinatie van CHK Bouw, Meerbouw en Bouwbedrijf De Zeewering. Naast de drie projecten op eigen bodem, zijn inmiddels ook diverse projecten buiten Urk gerealiseerd.