Afbeelding

Geen steun voor visafslag Urk in crisis

Zakelijk

Visveiling Urk heeft het zwaar doordat een flink deel van de vloot door hoge brandstofprijzen stilligt. De aanvoer ligt dit jaar tot nog toe veertig procent lager dan vorig jaar. De betere prijzen maken dat maar voor een deel goed.

Een aanvraag voor werktijdverkorting werd door het Ministerie van Sociale Zaken afgewezen. ,,Dit valt volgens de overheid onder het normale ondernemersrisico”, zegt directeur Teun Visser. ,,Daar zijn we het zeker niet mee eens. Deze situatie is ons echt overkomen. En het is extra frustrerend omdat het rijk weigert de sector te steunen met geld dat daarvoor al geoormerkt is.”

De afslag probeert nu diverse andere activiteiten te ontwikkelen, om zo ook op andere manieren geld te verdienen. Ook het uitlenen van personeel wordt onderzocht. Visser: ,,Ontslag is echt de allerlaatste optie, want dan moet je een hoge transitievergoeding betalen én je bent de mensen kwijt. Als het werk dan over enkele maanden weer zou toenemen, kun je ineens geen personeel meer krijgen.”

Met de handel wordt overlegd over een betere prijs voor de schol. Op die manier zou een deel van de vloot toch naar zee kunnen. Visser: ,,Dan draaien ze quitte en raken ze hun mensen niet kwijt. Er is ruimte om over de prijs te praten omdat ook alternatieve vissoorten de laatste tijd duurder zijn geworden.”