Afbeelding
Foto: Het Urkerland

IJsselmeerafslag: weer meer omzet

Zakelijk

Voor het vierde jaar op rij heeft de gemeentelijke IJsselmeervisafslag een hogere omzet geboekt dan in het jaar ervoor. De teller stokte in 2022 vlak voor de zes miljoen euro. Snoekbaars was de hardloper.

Een jaar eerder werd aan de Burgemeester J. Schipperkade al de spreekwoordelijke vlag gehesen toen de omzet uitkwam op 5,1 miljoen. Afgelopen najaar werd duidelijk dat het record ruim verbroken zou worden.

Vakblad Visserijnieuws berichtte uitgebreid over de positieve cijfers. De aanvoer steeg licht, met 4 procent. Tegelijk steeg de gemiddelde prijs van de aangevoerde vis behoorlijk. Die kwam uit op 5,52 euro per kilo. Dat was in 2021 nog 4,89 euro.

Meer dan de helft van de jaaromzet kwam op conto van de snoekbaars. In totaal werd daarvan 422 ton aangeleverd. Dat was dan wel iets minder dan in 2021, maar door de hogere prijs (8,14 tegenover 6,70 euro) kwam de omzet uit op 3,4 miljoen euro.

Paling zat na een wat minder 2021 weer in de lift. De aanvoer ging omhoog van 140 naar 151 ton. De gemiddelde kiloprijs schoot omhoog van 8,70 naar 10,51 euro.

De palingomzet kwam uit op 1,6 miljoen euro. Voorn was de nummer drie, gevolgd door wolhandkrab en rode baars.

Alleen Urk heeft tegenwoordig nog een IJsselmeerafslag. Naast vangsten uit IJsselmeer en Markermeer, wordt daar ook vis aangevoerd vanuit Friesland en vanaf de grote rivieren. Tegelijk wordt een deel van de Nederlandse zoetwatervis rechtstreeks aan bedrijven geleverd of via bijvoorbeeld de afslag in IJmuiden verkocht.