Afbeelding

Garnalen Dayseaday geroofd

Zakelijk

Onderweg van de haven van Antwerpen naar Urk is woensdag een zeecontainer met 20.000 kilo black tiger garnalen verdwenen. Directeur Jelle van Veen van Dayseaday heeft meteen een privédetective op de zaak gezet.

,,De partij was uit Bangladesh aangekomen en gekeurd door de Belgische keuringsinstantie”, weet Van Veen. ,,Via track en trace konden we zien dat het transport onderweg ging, maar op een parkeerplaats in de buurt van Antwerpen kwam de container alweer tot stilstand.” De chauffeur gaf te kennen dat hij onwel was geworden en niet naar Urk zou rijden maar naar huis. Er werd een vervangende chauffeur geregeld, maar toen die enkele uren later arriveerde, was de container verdwenen.

Van Veen sluit niet uit dat de chauffeur in het complot zit: ,,De vraag is ook wat de dieven ermee doen. Op de dozen staat onze naam, dus om niet op te vallen zal het omgepakt moeten worden. We hopen dat andere bedrijven goed willen opletten of ze verdachte partijen garnalen op de markt zien verschijnen.”

Het Belgische transportbedrijf was niet onbekend bij Van Veen: ,,Ze hebben ook meteen toegegeven dat de container daar niet onbeheerd had moeten staan. De schade bedraagt inclusief alle kosten én onze 15 procent marge meer dan 180.000 euro. We zijn verzekerd, maar hebben nu wel te maken met klanten die niet beleverd kunnen worden. Een nieuwe partij bestellen duurt drie maanden, dus dat is ook geen optie.” Net als andere grote visbedrijven heeft Dayseaday vaker te maken met diefstal. ,,Maar dan gaat het normaal gesproken om een pallet met vis die weg is. Een hele container die van de radar verdwijnt, dat is voor ons ook nieuw.”