Afbeelding

Werkgelegenheid op Urk blijft groeien

Zakelijk

De gemeente blijft positieve cijfers schrijven op het gebied van werkgelegenheid. Volgens de nieuwste cijfers van de provincie Flevoland is het aantal banen op Urk in een jaar tijd met 564 toegenomen, tot een totaal van 13.090. Dit betekent een groei van 4,5 procent.

Volgens het CBS hebben, afgerond, 12.000 inwoners van Urk een baan. Per saldo trekt het Urker bedrijfsleven meer werknemers aan, dan dat inwoners van Urk in dienst zijn bij een bedrijf buiten Urk. Een behoorlijk deel van de mensen die het werk buiten de gemeentegrens verrichten, is in dienst van een Urker onderneming.

In de cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen fulltime en parttime banen.

Ook het aantal vestigingen groeide, tot een totaal van 2.044, een stijging van 3,7 procent. Wethouder Nathanaël Middelkoop is blij met de cijfers: ,,Dit laat zien dat de bedrijven op Urk zich blijven ontwikkelen. Als gemeente blijven we dit uiteraard graag ondersteunen.” 

De gemeente ziet ook dat banen in de visserijsector onder druk staan door de krimp van de vloot. De gemeente Urk zegt echter in te zetten op het in stand houden van de sector, wil die ook versterken en richt zich daarbij onder meer op verduurzaming. De groei van de werkgelegenheid is te danken aan verschillende sectoren, waaronder de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. ,,Deze cijfers laten zien dat de Urker economie meer divers en veerkrachtiger aan het worden is”, schrijft de gemeente. Middelkoop: ,,We zijn ervan overtuigd dat deze trend zich zal voortzetten en dat we in die sectoren ook meer bedrijven en banen zullen aantrekken.’’