Geslaagde en leerzame eerste bijeenkomst voor ondernemers over digitale veiligheid.
Geslaagde en leerzame eerste bijeenkomst voor ondernemers over digitale veiligheid.

Leerzame avond over digitale veiligheid

Zakelijk

Bedrijvenkring Urk (BKU) heeft dinsdagavond een bijeenkomst georganiseerd voor ondernemers in de detailhandel over de gevaren van cybercriminaliteit. BKU-bestuurslid Meindert Schreuder hoopt hiermee de onderlinge banden tussen de ondernemers te versterken. En, niet onbelangrijk: ,,Tijdens zo’n avond leren ze ook veel van elkaar.”

De bijeenkomst over digitale veiligheid werd in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen (PVO) gehouden en stond in het teken van het herkennen en voorkomen van digitale oplichting. Voor de ruim vijftig aanwezigen waren er verschillende programmaonderdelen te volgen. Cyberspecialist Ben Havenaar gaf een presentatie over de gevaren én het herkennen van nepmails en andere slimme trucs van digitale criminelen. Buiten was een escaperoom waar ervaren kon worden hoe makkelijk het is om in oplichting te tuinen. Klif18-eigenaresse Emma Jongman deelde haar eigen ervaring met cybercriminaliteit. Vorig jaar september werd ze met haar onderneming slachtoffer van een aanval: het was hackers gelukt om het Instagram account van Klif18 binnen te dringen en offline te halen. 

Deze eerste bijeenkomst voor de ondernemers in de detailhandel is volgens medeorganisator Meindert Schreuder van BKU goed geslaagd en smaakt naar meer: ,,De ondernemers hebben allemaal een eigen bedrijf, maar krijgen wel te maken met dezelfde problemen. Erover informeren en het delen van ervaringen over winkeldiefstal of digitale oplichting helpt om dit in de toekomst te voorkomen.” Dit beaamt ook Emma Jongman: ,,Na het delen van het hackverhaal, kreeg ik van vele andere ondernemers te horen dat ze hier ook mee te maken hebben gehad. Van al deze verhalen heb ik veel geleerd.”