Afbeelding

Eerste bedrijven Port of Urk

Zakelijk

De eerste twee bedrijven voor het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk zijn bekend. Rederij L. de Boer en Zonen krijgt twee hectare; Blom Transport Urk vierduizend vierkante meter.

De twee bedrijven komen in fase 1.1A van Port of Urk. Dit is een stuk dat, vanaf Urk gezien, achterin het gebied komt te liggen. De bedrijven zijn straks te bereiken vanaf de Zuidermeerweg. In de loop van dit jaar en volgend jaar wordt nog grond in diverse volgende fases toegewezen.

Voor de eerste fase hadden zich zes bedrijven gemeld, met in totaal vraag naar twee keer zoveel grond als in dit stuk beschikbaar was. Vier bedrijven worden nu dus teleurgesteld. Ze kunnen proberen om in een volgende fase alsnog een kavel te kopen.

Rederij L. de Boer en Zonen wil de huidige bedrijfslocatie, op een voormalige boerderijkavel aan de Domineesweg, graag inruilen voor een nieuw onderkomen in Port of Urk. Bij de onderneming zijn drie familiebedrijven aangesloten die ooit voortkwamen uit de rederij van grondlegger wijlen Louwe de Boer. Naast kantoren, opslag en werkruimte, wil de onderneming onder de vlag van de Osprey Group straks ook visverwerking opzetten. 

Voor Blom Transport Urk is een eigen kavel bittere noodzaak, nadat het bedrijf in de afgelopen zes jaar groeide van een eenmanszaak naar een goedlopende transportonderneming, met inmiddels zeven eigen wagens en sinds kort een oplegger. Echtgenote Joanne Blom doet de financiën, terwijl Sjaak Blom opereert als ‘vliegende keep’: ,,De ene keer op kantoor, de andere keer onderweg, meestal op dezelfde dag.” Hij legt uit hoe noodzakelijk een eigen stek is: ,,De wagens staan nu bij Visscher Seafood, maar dat kan niet langer zo. Ook voor de chauffeurs willen we een eigen plek, waar we ook onderhoud en reparaties kunnen doen. Verder willen we beginnen met op- en overslag, waarvoor we twee dokken laten aanleggen.”

,,De verhuizing naar Port of Urk voelt als een gigantische stap”, zegt Blom. ,,Maar wel nodig.”