Afbeelding
Foto: Het Urkerland

Legale barretjes: minst slechte optie

Politiek

Het blijft een lastig dossier: de barretjes op de Urker bedrijventerreinen. Dat het anders moet dan het huidige gedoogbeleid, dat onderschrijft de politiek wel. Het college broedt op een vergunningenstelsel, waarbij de zogenaamde jeugdhonken heel geleidelijk beperkt moeten worden. Dat is de minst slechte optie, zo was het algehele gevoelen in de commissievergadering van woensdag.

De andere opties zijn, kort door de bocht: niets doen of verbieden. Alles op z’n beloop laten, is vragen om problemen, vond onder anderen Marjanne Romkes-Foppen (CDA): ,,We mogen van geluk spreken dat er tot nog toe geen dodelijke ongevallen zijn gebeurd.”

Jan Willem de Boer (GB) verwoordde het gevoelen aan de andere kant van het spectrum: ,,We moeten geen regels opstellen die niet te handhaven zijn.” Wilco van Klinken (SGP) vond bijvoorbeeld dat goed gekeken moet worden naar de sluitingstijd die straks in de vergunning genoemd wordt. ,,Als we vanaf negen uur op zaterdagavond niets meer zouden toestaan, dan staat dat gelijk aan een totaalverbod.”

Het idee is dat barretjes met een vergunning straks goed te controleren zijn en dat locaties zonder een vergunning zonder pardon gesloten kunnen worden. Het college gaat nu verder broeden op de precieze details van de nieuwe aanpak. Daarbij horen ook verjaardagen in bedrijfskantines. Daarvan zou in de toekomst een melding gedaan moeten worden bij de gemeente.