Afbeelding

Van den Berg: ‘Hyena’s lieten niet meer los’

Politiek

,,Het was net als in het wilde westen. Als er eenmaal een galg over een boom hangt, dan moet daar iemand aan komen te hangen.” Dat zegt Jurie van den Berg, die vorige week opstapte als BBB-gedeputeerde.

Nadat vanuit de oppositie twijfels werden geuit over Van den Bergs kundigheid, ontstond volgens het oud-gemeenteraadslid een ‘negatieve spiraal’, zo zei hij zaterdag bij Visser & De Vries op Urk FM: ,,In de provincie heerst ook een heel andere sfeer dan ik gewend was van Urk, waar het gemoedelijk, christelijk en menselijk is. Uiteindelijk heb ik ervaren dat in de provincie een groep hyena’s om mij heen liep, toen duidelijk was dat ik aangeschoten wild was. De hyena’s lieten niet los totdat ze mij verscheurd hadden.”

Van den Berg had zich al ziekgemeld voordat hij ontslag nam. ,,Maar ik was toch van plan om door te gaan. Want ik wist vooraf precies waaraan ik begonnen was. Het zou wel een jaar kosten om deze baan goed in de vingers te krijgen. Daar wilde ik mijn stinkende best voor blijven doen. Maar toen duidelijk werd dat ook de VVD mij niet meer steunde, wist ik dat het voorbij was. De coalitie dreigde te vallen, waarna kleine partijen als PVV, SGP en CU ingeruild zouden worden voor D66 en PvdA, terwijl de VVD toch wel zou blijven zitten. Dat wilde ik voorkomen.”

Op de vraag of Van den Berg ervoer dat zijn eigen partij, de BBB, wél honderd procent achter hem stond, wil hij niet ingaan: ,,Ik kan niet alles zeggen en ik wil niet met modder gooien.”

Een terugkeer in de politiek, ook plaatselijk, acht Van den Berg in elk geval voorlopig, uitgesloten.