Minister Hugo de Jonge reikte persoonlijk de onderscheiding uit aan Leen Verbeek (rechts). Foto: Daniel SyllaShot By Sylla
Minister Hugo de Jonge reikte persoonlijk de onderscheiding uit aan Leen Verbeek (rechts). Foto: Daniel SyllaShot By Sylla Foto: Daniel SyllaShot By Sylla

Commissaris Leen Verbeek zwaait af na 15 jaar

Politiek

Leen Verbeek (69) was vijftien jaar lang commissaris van de Koning (CvdK) in Flevoland. Tijdens zijn afscheidsreceptie op 31 oktober is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) reikte de onderscheiding persoonlijk aan hem uit.

Verbeek ontving de onderscheiding in het bijzonder vanwege zijn inzet voor democratie en mensenrechten in zijn werk voor de Raad van Europa. Vanaf maart 2021 was hij namelijk ook President van het Congres van Lokale en Regionale overheden van de Raad van Europa. Dit werk deed hij naast zijn werk als commissaris van de Koning. Sinds 2019 was hij de langstzittende commissaris van de Koning in heel Nederland. Het moment waarop hij na al die jaren dan toch zijn afscheid aankondigde bij de Provinciale Staten van Flevoland, kwam begin november 2022. Verbeek vertelt: ,,Ik ben in november 2008 begonnen als commissaris. Dit werk deed ik nog iedere dag met heel veel plezier, maar vroeg of laat moet je plaatsmaken voor een opvolger. Jammer dat ik moet stoppen, maar ik ben heel blij met wat ik allemaal heb meegemaakt de afgelopen vijftien jaar. Ik ben dankbaar dat ik als commissaris van de Koning aan de samenleving mocht werken.”

Op de afscheidsreceptie, die op 31 oktober in het Agora theater in Lelystad plaatsvond, was ook zangschool Geke’s Tiental aanwezig. Samen met (oud)leerlingen van de Zonnebloemschool brachten zij het Flevolands volkslied ten gehore, waarbij ze begeleid werden door Beate Loonstra op de harp en Oene van Geel op de viool. Medewerkers van Trefpunt Urk speelden op eigen gemaakte trommels en windmachines, die onder leiding van Rob van den Broek uit Zeewolde zijn gemaakt.

Arjen Gerritsen volgt Leen Verbeek op. Daarmee wordt hij de vierde commissaris van de Koning in Flevoland.

Geke's Tiental zong het Flevolands volkslied.