In de Johannes Calvijnschool werden in totaal 1245 stemmen uitgebracht.
In de Johannes Calvijnschool werden in totaal 1245 stemmen uitgebracht.

Chris Stoffer krijgt de meeste stemmen

Politiek

SGP’er Chris Stoffer heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag de meeste stemmen op zijn naam gekregen. Dat blijkt uit het overzicht van voorkeurstemmen dat door de gemeente is gepubliceerd.

De lijsttrekker van de SGP werd door 3464 plaatsgenoten gestemd. De partij werd op Urk veruit de grootste. De PVV was met afstand de tweede partij van Urk en dat blijkt ook uit de voorkeurstemmen. PVV-lijsttrekker Geert Wilders kreeg 2974 stemmen. Daarmee bleef hij Nathanaël Middelkoop ruim voor. De Urker nummer 4 van de SGP haalde 2478 stemmen.

Na de top 3 komt een lange tijd niets. De beste van de rest is Pieter Omtzigt (NSC) met 727 stemmen. Daarna volgen Mirjam Bikker (CU) 446, Henri Bontenbal (CDA) 429, Caroline van der Plas (BBB) 308 en Thierry Baudet (FvD) 286. De tweede Urker kandidaat, Andrea van Veen van de BBB, kreeg 231 stemmen. 

De rij wordt vervolgd door Martin Bosma (PVV) 167, Gideon van Meijeren (FvD) 124 en Fleur Agema (PVV) 118.

De nummer twaalf qua voorkeurstemmen scoorde nog altijd beter dan de rest van de partijen. De VVD haalde nog 109 stemmen; de rest van de partijen kwam niet boven de honderd uit. Opvallend was wel dat bijna alle partijen in elk geval één keer gestemd werden. Op Urk bleef alleen de Politieke Partij voor Basisinkomen op nul staan.

Van de 12.786 kiezers die zich op de stembureaus meldden, brachten 14 een blanco stem uit; 25 stembiljetten werden ongeldig verklaard.