Afbeelding

Burgemeester gaat naar Goes

Politiek

Burgemeester Cees van den Bos (43) gaat zijn termijn van zes jaar op Urk niet volmaken. Donderdagavond werd bekend dat hij wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de Zeeuwse gemeente Goes.

Het nieuws komt als een verrassing. Van den Bos was pas halverwege zijn (eerste) termijn op Urk. Hij werd er in oktober 2020 geïnstalleerd. Daarvoor was hij zes jaar lang wethouder op Schouwen-Duiveland, de gemeente waarin ook zijn geboorteplaats Bruinisse ligt.

In bestuurlijk opzicht is de aanstaande benoeming in Goes voor Van den Bos een stap vooruit. De gemeente telt bijna veertigduizend inwoners. Veruit de meeste daarvan wonen in de stad Goes. De gemeente kent verder zeven dorpen en 15 gehuchten en buurtschappen. Alhoewel Goes tot de Biblebelt gerekend wordt, speelt de partij van Van den Bos, de SGP, er geen grote rol. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde ze, samen met de ChristenUnie 15 procent van de stemmen.

Van den Bos kwam in Goes als beste uit de bus te midden van 17 sollicitanten. De voorzitter van de vertrouwenscommissie zegt: ,,We waren diep onder de indruk van de kwaliteiten van deze man. Hij heeft een plezierige omgang met mensen en een goed gevoel voor humor. We zien in hem een enthousiaste en betrokken bestuurder die zich als burgervader voor alle Goesenaren wil inzetten.’’ 

Raad overvallen door bericht

De Urker gemeenteraad werd donderdag via een bericht van de raadsgriffier op de hoogte gebracht. Raadsleden werden erdoor overvallen terwijl ze op een bijeenkomst waren met collega’s uit buurgemeente Noordoostpolder.

Van den Bos beseft dat zijn vertrek vroeg komt: ,,Maar Goes komt nu voorbij en daarna misschien nooit weer. Deze kans is ‘once in a lifetime’. Het is de gemeente waar ik op het voortgezet onderwijs zat en waar ik later stages heb gelopen. Goes stond al heel hoog op mijn lijstje en nu de burgemeester daar ook voortijdig vertrok, kwam deze kans eerder langs dan ik verwacht had. Ik vertrek met pijn in mijn hart van Urk, maar wel met de overtuiging dat het kan. Ik heb steeds mijn volle inzet aan Urk gegeven, het eerste jaar wel 300 procent. Dat had tot gevolg dat sommige zaken versneld gerealiseerd zijn. De raad, het college en de organisatie zijn nu stabiel. Ik heb mezelf afgevraagd: heb ik genoeg gedaan voor Urk? Ik denk dat ik daar vol overtuiging ‘ja’ op kan antwoorden.”

Voor de periode vanaf februari zal naar verwachting een waarnemend burgemeester benoemd worden.