Afbeelding

Lof alom in plaatselijke politiek, na onverwacht nieuws over vertrek burgemeester Van den Bos

Politiek

De lokale politiek is erdoor overrompeld dat burgemeester Cees van den Bos na ruim drie jaar al vertrekt naar zijn volgende gemeente. Tegelijk overheerst in de reacties de waardering en gunnen raadsleden hem deze stap.

Jacob de Borst (SGP): ,,We hebben zijn vertrek niet zien aankomen. Afgelopen donderdag waren we met veel raadsleden in een prima sfeer bij elkaar, maar toen het bericht binnendruppelde, voelde het als een zware domper op de avond. Dat onze burgemeester niet zijn hele leven op Urk zou slijten, stond voor ons wel vast, maar dat het zo kort zou duren, hadden we niet verwacht. Desalniettemin zien we terug op een zeer betrokken man die op een aantal dossiers grote stappen heeft gezet. Zelfs grotere stappen dan normaal gedurende een periode van drie jaar gezet worden. Het wordt een grote uitdaging om een opvolger van hetzelfde kaliber te vinden. Wij wensen onze burgemeester met zijn gezin onder Gods zegen een goede tijd toe in Goes en hij blijft van harte welkom in ons dorp, zijn eerste liefde.”

Meindert Bakker (ChristenUnie): ,,Het was nogal een bommetje. Dit hadden we niet zien aankomen. Het is een felicitatie waard aan zowel de burgemeester als aan de gemeente Goes. Zij krijgen met Van den Bos een daadkrachtige bestuurder, een goede netwerker en een energieke verbinder. Voor Urk betekent het echter een grote uitdaging. We hebben bestuurlijke lijnen ingezet die continuering en onderhoud nodig hebben en waar absoluut niet op ingeleverd mag worden. Dat vraagt een kundige bestuurder die gezag heeft, mensen kan verbinden en de weg naar Den Haag weet.”

Jan Koffeman (Hart voor Urk): ,,Als Hart voor Urk betreuren we het dat burgemeester Van den Bos vertrekt. Na het vertrek van burgemeester Van Maaren moesten we even wennen, het was best een omschakeling. Maar we zijn Van den Bos steeds meer gaan waarderen in zijn optreden en doen en laten, en bestuurlijk is hij zeer sterk. Van den Bos was nu heel kort op Urk, en het is bijzonder jammer dat hij de periode niet afmaakt.’’

Hans Crebas (CDA): ,,Het nieuws kwam hard bij ons aan. We hebben het gevoel dat we hem nog niet kunnen missen. Maar we hebben er begrip en respect voor dat hij deze kans voor zichzelf en zijn gezin niet voorbij mocht laten gaan.”

Hendrik Hakvoort (Gemeentebelangen): ,,Wij vinden het bijzonder jammer dat hij nu al vertrekt. We hebben met respect gekeken naar de manier hoe hij met de jeugd omgaat, en niet wegloopt om moeilijke zaken te benoemen. Ook als mens is hij zeer benaderbaar en altijd belangstellend. Aan de andere kant snappen we wel dat als er zoiets als Goes voorbijkomt je die kans moet grijpen. Het zal niet makkelijk worden om een vergelijkbare opvolger te vinden.”

Jan Hakvoort (Krachtig Urk): ,,We vinden het jammer dat de burgemeester zo snel vertrekt. Veel zaken stonden in de steigers en daarom is het extra jammer dat hij zo snel vertrekt. We hadden liever gezien dat hij nog een paar jaar was gebleven. Er waren wel wat signalen, maar zo snel hadden we het niet verwacht. We feliciteren de burgemeester en de burgers van Goes.”

Hendrik Wakker (PVV): ,,Wij vinden het jammer dat Van den Bos vertrekt, aangezien hij een sterke voorzitter van de raad is, een goede netwerker in de regio en erg fijn in de persoonlijke omgang. Desalniettemin begrijpen wij wel dat het burgemeesterschap in Goes, in zijn eigen Zeeuwse omgeving, een hele mooie stap is en daar willen wij hem ook mee feliciteren en succes in wensen.”