Afbeelding

Nieuw beleid gemeente Urk: ‘illegaal barretje’ wordt ‘structurele groepsbijeenkomst’

Politiek

Als het aan de gemeente ligt, dan is het binnenkort definitief gedaan met ‘illegale barretjes’. Vanaf april kunnen aanvragen ingediend worden voor ‘structurele groepsbijeenkomsten’. Per augustus start vervolgens een pilot van twee jaar.

De gemeenteraad heeft vorig jaar al besloten dat het roer om moet. Niet langer gedogen, maar het legaliseren van wat de laatste jaren ‘jeugdhonken’ genoemd worden. Maar dan wel onder strenge voorwaarden.

Maximaal dertig locaties kunnen straks een vergunning krijgen. Daarbij moet voldaan worden aan brandveiligheidsvoorschriften. De locaties, met maximaal twintig personen van 18 jaar en ouder, mogen tot half tien in de avond geopend zijn, waarbij altijd een ‘leidinggevende’ aanwezig moet zijn, die niet onder invloed is van verdovende middelen.

Drugs en roken zijn in de locaties sowieso taboe. Alcoholgebruik is niet verboden, zolang er geen sprake is van een commercieel karakter.

Omdat bedrijfslocaties op Urk ook geregeld gebruikt worden voor familiebijeenkomsten als verjaardagen en jubilea, blijft dat toegestaan. Daarbij geldt wel een maximum van zes bijeenkomsten per jaar. Hiervoor wordt nog een meldsysteem uitgewerkt.