Achter het 'niet klagen, maar dragen'

Een thema, door verschillende gasten belicht met ieder een eigen invalshoek. Het levert mooie verhalen en goede gesprekken op, afgewisseld met muzikale intermezzo's. Dat is in een notendop Scab Skoel. Donderdag 25 november staat de bijeenkomst (19.30 uur in de bibliotheek) in het teken van rouw, de wereld achter het 'niet klagen, maar dragen'. SCAB Skoel wordt via een livestream uitgezonden.


De organisatoren hebben verschillende sprekers uitgenodigd. Jacob Oeverbeek verzorgt een column. Hij is geestelijk verzorger en heeft veel te maken met rouw en verdriet. Wat ziet hij in zijn werk? Met een filosofische blik kijkt hij naar dit thema. Ook Evert Weerstand schuift aan. ,,Met hem voeren we het gesprek over de geschiedenis en tradities van rouw op Urk.'' Jan Verhoeff spreekt vanuit zijn expertise als rouwcoach en vertelt over de verschillende stadia van rouw. ,,We spreken over hoe je rouw als een proces kan zien en hoe het bijdraagt aan het vormen van je identiteit.'' Daarnaast zijn er coƶrdinatoren van de Terminale thuishulp aanwezig. ,,Wat is terminale thuishulp? Waar hebben zij te maken met rouw? Welke gesprekken heb je met cliƫnten aan het ziekbed?'', zijn vragen die in de dit gesprek behandeld worden.

Tot slot is Bertine van Urk te gast. Haar oudste dochter is zes jaar geleden op vierjarige leeftijd overleden. Bertine vertelt over haar persoonlijke ervaringen en hoe ze haar rouwproces heeft beleefd. ,,Rouwen is rauw, daarom is het ook een persoonlijke zaak die iedereen op zijn eigen manier leert dragen.''

Marco Hoorn verzorgt de muzikale intermezzo's. De bijeenkomst is digitaal te volgen via de livestream op het Youtube- of Facebookkanaal van SCAB.